UENIGE: Bjørnar Moxnes (Rødt) og Syvi Listhaug (Frp) er uenige både om privatisering og løsninger for eldreomsorgen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
UENIGE: Bjørnar Moxnes (Rødt) og Syvi Listhaug (Frp) er uenige både om privatisering og løsninger for eldreomsorgen i Oslo. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Halvparten av Oslo-folk sier «nei» til mer privatisering

Hovedstaden har hatt borgerlig styre siden 1997. Mange har fått nok av «privatisering», viser ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste 14 årene med borgerlig styre i Oslo er viktige kommunale oppgaver innen renovasjon, eldre- og rusomsorg satt på anbud og utføres av private aktører.

Nå mener Rødt, som etter valget blir viktig for AP og SV om det dannes et nytt byråd, at alt må reverseres.

- Høyre-Frp-byrådet har privatisert og konkurranseutsatt over en lav sko. De lar kommersielle selskaper lage butikk av velferd og resultatet så vi på Ammerudlunden sykehjem der Adecco styrte, sier Rødts 1. kandidat Bjørnar Moxnes.

Oslo kommer på 340. plass i Dagbladets kommunebørs når det gjelder eldreomsorg. Ap og SV har allerede lovet å avskaffe alle de private sykehjemmene i Oslo, også de som scorer høyt på undersøkelser blant brukerne.

- Vi skulle ønske at de andre partiene på venstresida kunne vært enda tydeligere på hva de mener om privatisering. Motstand mot privatisering av velferden er nøkkelen til valgseier for venstresida i Oslo. Vi må være et tydelig alternativ til dagens byråd. Rødt er en garantist for at tjenestene tas tilbake, sier Moxnes.

- Hvor hardt vil dere stå å kansellere kontrakter med private i forhandlingene med SV og Ap, dersom det blir rødt flertall etter valget?

- Dette blir ett av våre viktigste krav overfor et nytt Ap-SV-byråd.

BLIR SLUTT MED NYTT BYRÅD: Mange sykehjem i Oslo drives av private selskaper. Det blir det slutt på med et nytt byråd lover Ap og Sv. Og Rødt vil hjelpe dem.
Foto: Agnete Brun
BLIR SLUTT MED NYTT BYRÅD: Mange sykehjem i Oslo drives av private selskaper. Det blir det slutt på med et nytt byråd lover Ap og Sv. Og Rødt vil hjelpe dem. Foto: Agnete Brun Vis mer

Moxnes henviser til en meningsmåling parti har gjort ved hjelp av Norstat. På spørsmål om velgerne er «for eller mot en ytterligere privatisering av tjenestetilbudet i Oslo» svarer 48 prosent at de er mot. 37 prosent svarer at de er for, mens 14 prosent er usikre.

- Dette viser at byen er overmoden for et maktskifte, sier Moxnes.

- Maler fanden på veggen Oslo-byrådet steiler over planene og mener undersøkelsen ikke holder vann.

- Spørsmålsstillingen er feil og Rødt maler fanden på veggen. Ingen partier i Norge er for privatisering, der folk betaler av egen lomme. Kommunen har finansieringsansvaret i Oslo, sier byråd for velferd og sosial tjenester i Oslo. Fritt brukervalg bidrar til å gjøre både den kommunale og de private tilbudene bedre.

Hun avviser at det er en sterk motstand mot sykehjemspolitikken i Oslo.

- I en mer edruelig analyse foretatt av Respons opplyser over halvparten av Oslo-folk synes at sykehjem både kan drives av kommunen, ideelle organisasjoner og kommersielle selskaper, sier Lishaug.

Dyrt og dårligere Undersøkelsen ble gjort like etter at underbetalingen blant ansatte ved Adecco-drevne sykehjem ble avslørt. Selskapet tapte alle kontrakter med Oslo kommune.

Listhaug frykter at flere tusen eldre etter valget mister tilbudet de har i dag.

- 2600 personer som har valgt privat hjemmehjelp. I tillegg kommer alle som har valgt å bo på konkurranseutsatte sykehjem. Det er heller ingen tvil om at en rekommunalisering vil koste store beløp og føre til rundt 160 færre plasser, sier hun.

- Ansatte taper Rødt mener Oslo-politikerne sparer penger på bekostning av ansatte i eldreomsorgen.

- Frp og Høyre sparer penger fordi hardtarbeidende sykepleiere mister titusener i lønn og hundretusener i pensjon. I tillegg kuttes bemanningen når de private selskapene tar over.

- Hvor hardt vil dere stå på dette i forhandlingene med SV og Ap, dersom det blir rødt flertall etter valget?

- Dette blir ett av våre viktigste krav overfor et nytt Ap-SV-byråd.