Halvparten av romfolket i Europa mangler hjem med toalett, dusj eller strøm

Dyster situasjon for romfolket, viser en ny rapport.

BOR I TELT: Dagbladet har tidligere snakket med (fra venstre) Nelu (30), Frim (51),
Lenuta (21), Rozica (38), Christinel (36) og Doru (26) som har bodd i telt rundt Sognsvann i Oslo en god stund.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BOR I TELT: Dagbladet har tidligere snakket med (fra venstre) Nelu (30), Frim (51), Lenuta (21), Rozica (38), Christinel (36) og Doru (26) som har bodd i telt rundt Sognsvann i Oslo en god stund. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som er laget av FN, Verdensbanken og EU, ble lagt fram i Wien onsdag. Forfatterne skriver at bare 15 prosent av de unge i folkegruppen har yrkesskole eller videregående utdanning, mot over 70 prosent blant andre europeere med tilsvarende levekår.

- Resultatene av denne undersøkelsen gir et dystert bilde av situasjonen for romfolket i dagens EU-land. Vi må uten å nøle handle raskt og effektivt for å bedre forholdene, det fins ingen unnskyldning for å la være, sier EU-talsmann Morten Kjærum.

Hele 80 prosent av menneskene som rapportens forfattere har snakket med, lever under forhold som setter dem i fare for å bli rammet av ren fattigdom. I 40 prosent av tilfellene hadde minst én av personene i husholdningene måttet gå sulten til sengs den siste måneden.

Rapporten, som EUs direktorat for grunnleggende rettigheter FRA har bidratt til, skal danne grunnlag for EU-kommisjonens nye retningslinjer for politiske spørsmål som angår romfolket.

Folkegruppen, som også unøyaktig kalles sigøynere, har ifølge FRA mellom 10 og 12 millioner medlemmer i Europa.

Dagbladet har tidligere snakket med romfolk i Oslo, som har fortalt at de har det verre enn hunder. Politiet har en rekke ganger aksjonert mot de av dem som bor utendørs i Oslo.

(NTB)