BOR I TELT: Dagbladet har tidligere snakket med (fra venstre) Nelu (30), Frim (51),
Lenuta (21), Rozica (38), Christinel (36) og Doru (26) som har bodd i telt rundt Sognsvann i Oslo en god stund.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
BOR I TELT: Dagbladet har tidligere snakket med (fra venstre) Nelu (30), Frim (51), Lenuta (21), Rozica (38), Christinel (36) og Doru (26) som har bodd i telt rundt Sognsvann i Oslo en god stund. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Halvparten av romfolket i Europa mangler hjem med toalett, dusj eller strøm

Dyster situasjon for romfolket, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten, som er laget av FN, Verdensbanken og EU, ble lagt fram i Wien onsdag. Forfatterne skriver at bare 15 prosent av de unge i folkegruppen har yrkesskole eller videregående utdanning, mot over 70 prosent blant andre europeere med tilsvarende levekår.

- Resultatene av denne undersøkelsen gir et dystert bilde av situasjonen for romfolket i dagens EU-land. Vi må uten å nøle handle raskt og effektivt for å bedre forholdene, det fins ingen unnskyldning for å la være, sier EU-talsmann Morten Kjærum.

Hele 80 prosent av menneskene som rapportens forfattere har snakket med, lever under forhold som setter dem i fare for å bli rammet av ren fattigdom. I 40 prosent av tilfellene hadde minst én av personene i husholdningene måttet gå sulten til sengs den siste måneden.

Rapporten, som EUs direktorat for grunnleggende rettigheter FRA har bidratt til, skal danne grunnlag for EU-kommisjonens nye retningslinjer for politiske spørsmål som angår romfolket.

Folkegruppen, som også unøyaktig kalles sigøynere, har ifølge FRA mellom 10 og 12 millioner medlemmer i Europa.

Dagbladet har tidligere snakket med romfolk i Oslo, som har fortalt at de har det verre enn hunder. Politiet har en rekke ganger aksjonert mot de av dem som bor utendørs i Oslo.

(NTB)