Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Halvparten av somaliske asylsøkere kan være løgnere

Inntil halvparten av asylsøkerne som kommer fra Somalia, kan ha løyet om hvor de egentlig kommer fra, viser tall fra Politiets utlendingsenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntil halvparten av asylsøkerne som kommer fra Somalia, kan ha løyet om hvor de egentlig kommer fra, viser tall fra Politiets utlendingsenhet.

Et prøveprosjekt i regi av Politiets utlendingsenhet er blitt gjennomført i løpet av årets sju første måneder. Nesten samtlige nyankomne asylsøkere fra Somalia, totalt 327 personer, er blitt språktestet, skriver Aftenposten.

Mange sier de tilhører klaner i det krigsherjede, sørlige Somalia. Dialekten tyder derimot på at de kommer fra nord, og at de dermed trolig ikke har behov for beskyttelse. Så mange som 37 prosent oppgir sannsynligvis feil opprinnelse, mener språkekspertene. I tillegg er 11 prosent av testene umulige å tolke.Frivillig språktest

Jeg sier ikke at samtlige 11 prosent saboterer språktesten, men mange snakker i enstavelser, med unaturlige, fordreide dialekter eller de uttrykker seg svært utydelig. Klantilhørighet er sammen med dialekten viktige parametre for å fastslå identiteten i et land hvor det ikke er tradisjon for å skaffe skriftlig dokumentasjon, sier sjefen for Politiets utlendingsenhet, Arne Jørgen Olafsen.

Språktesten er frivillig og baseres på 15 minutters lydopptak som sendes til Scandinavisk Språkanalys AB i Stockholm.

Olafsen sier målet er å få til hemmelige språktester, men loven tillater ikke dette i dag med mindre en asylsøker begår alvorlige lovbrudd.Sliper fingertuppene

Nær to av tre asylsøkere som sier de kommer fra Somalia, får opphold i Norge. Bare 6,5 prosent av disse asylsøkerne har pass ved ankomst til Norge.

Hele 100 av dem som i fjor sa de kom fra Somalia, ankom med slipte fingertupper for å hindre at det ble tatt fingeravtrykk. De ble satt i varetekt til fingeravtrykkene grodde, og det ble konstatert at nær sagt samtlige var registrert i andre europeiske land med fingeravtrykk.

LYVER OM OPPRINNELSEN?: Et prøveprosjekt fra Politiets utlendingsenhet viser at så mange som 37 prosent av nyankomne asylsøkere fra Somalia sannsynligvis oppgir feil opprinnelse. Foto: GOOGLE EARTH
LYVER OM OPPRINNELSEN?: Et prøveprosjekt fra Politiets utlendingsenhet viser at så mange som 37 prosent av nyankomne asylsøkere fra Somalia sannsynligvis oppgir feil opprinnelse. Foto: GOOGLE EARTH Vis mer

(NTB)