Mallorca

Halvparten av strendene kan forsvinne fra nordmenns feriefavoritt

- Det er en irreversibel prosess, sier forsker.

I FARE: De populære strendene på Mallorca står i fare for å bli vasket bort av det stigende havet, sier forsker. Fram mot århundreskiftet kan mer enn halvparten av strendene bli borte, spår forsker. Foto: NTB Scanpix
I FARE: De populære strendene på Mallorca står i fare for å bli vasket bort av det stigende havet, sier forsker. Fram mot århundreskiftet kan mer enn halvparten av strendene bli borte, spår forsker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den spanske ferieøya Mallorca tiltrekker seg millioner av turister hvert eneste år, så mange at aktivister har sett seg nødt til å ty til protestaksjoner mot masseturismen som de mener ødelegger for lokalbefolkningen.

Det er imidlertid ikke den eneste utfordringen for dem som sverger til øya når de planlegger årets ferie. Det stigende havnivået ventes å påvirke strendene dramatisk.

Fysiker og forsker Gabriel Jordà er med i forskningsinitiativet SOCLIMPACT som jobber med å kartlegge de sosioøkonomiske konsekvensene for klimaendringene for de europeiske øyene. Han sier til den spanske avisa Diario de Mallorca at vannet kommer til å stige betraktelig i åra framover.

- Det er en irreversibel prosess. Det er som å prøve å stoppe en elefant i fart, veldig vanskelig sier han.

Halvparten kan forsvinne

Da FNs klimapanel i fjor la fram sin nedslående rapport om hva som skal til for å unngå katastrofale følger av klimaendringene, var havnivået en sentral del.

Forskerne spådde at havnivået vil stige med 40 til 63 centimeter globalt innen århundreskiftet, dersom man legger til grunn nåværende konsentrasjoner og utslipp av klimagasser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer