<strong>I FARE:</strong> De populære strendene på Mallorca står i fare for å bli vasket bort av det stigende havet, sier forsker. Fram mot århundreskiftet kan mer enn halvparten av strendene bli borte, spår forsker. Foto: NTB Scanpix
I FARE: De populære strendene på Mallorca står i fare for å bli vasket bort av det stigende havet, sier forsker. Fram mot århundreskiftet kan mer enn halvparten av strendene bli borte, spår forsker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mallorca

Halvparten av strendene kan forsvinne fra nordmenns feriefavoritt

- Det er en irreversibel prosess, sier forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den spanske ferieøya Mallorca tiltrekker seg millioner av turister hvert eneste år, så mange at aktivister har sett seg nødt til å ty til protestaksjoner mot masseturismen som de mener ødelegger for lokalbefolkningen.

Det er imidlertid ikke den eneste utfordringen for dem som sverger til øya når de planlegger årets ferie. Det stigende havnivået ventes å påvirke strendene dramatisk.

Fysiker og forsker Gabriel Jordà er med i forskningsinitiativet SOCLIMPACT som jobber med å kartlegge de sosioøkonomiske konsekvensene for klimaendringene for de europeiske øyene. Han sier til den spanske avisa Diario de Mallorca at vannet kommer til å stige betraktelig i åra framover.

- Det er en irreversibel prosess. Det er som å prøve å stoppe en elefant i fart, veldig vanskelig sier han.

Halvparten kan forsvinne

Da FNs klimapanel i fjor la fram sin nedslående rapport om hva som skal til for å unngå katastrofale følger av klimaendringene, var havnivået en sentral del.

Forskerne spådde at havnivået vil stige med 40 til 63 centimeter globalt innen århundreskiftet, dersom man legger til grunn nåværende konsentrasjoner og utslipp av klimagasser.

Jordà og hans forskerteam har skissert to ulike scenarioer hva gjelder Middelhavet og området rundt de spanske ferieøyene. I det mest optimistiske scenarioet, som innebærer at vi klarer å kutte utslippene, anslår de at havet vil stige med 45 til 50 centimeter.

I det pessimistiske alternativet, anslår de at det vil stige med hele 80 centimeter. Det betyr ifølge Jordà at mer enn halvparten at overflaten på øyas strender vil forsvinne under bølgene.

Verdensarven truet

I november 2017 la UNESCO fram en rapport som viste at en stor del av bygningene og stedene som står oppført på organisasjonens verdensarvliste rundt Middelhavet er truet av det stigende havnivået.

I slutten av januar fulgte FNs miljøprogram, UNESCO og Union of Concerned Specialists opp tematikken da de presenterte en felles rapport som tok for seg truslene mot den globale verdensarven.

Yellowstone nasjonalpark i USA, Jakobshavn-isbreen på Grønland og den ikoniske Frihetsgudinnen i New York trekkes fram blant turistmålene som kan rammes av stigende havnivå og ekstremvær.

<strong>FRIHETSGUDINNEN:</strong> Det ikoniske landemerket i New York står i fare for å rammes av stigende havnivå og mer ekstremvær. Foto: NTB Scanpix
FRIHETSGUDINNEN: Det ikoniske landemerket i New York står i fare for å rammes av stigende havnivå og mer ekstremvær. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den italienske turistmagneten Venezia, som det siste året har vært rammet av flere flommer, anses også som svært utsatt. I juni skal UNESCO vurdere om byen skal plasseres ved siden av USAs Everglades National Park og regnskogen i Madagaskar på lista over verdensarv i fare.

- Overvåker stedene

Mechtild Rössler, direktør for UNESCOs verdensarvsenter, sier til CNN at de kontinuerlig overvåker klimaendringenes effekt på stedene.

- Hvis vi ikke kan beskytte disse stedene mot truslene, hvordan vil framtida se ut? Verdensarv-konvensjonen sier at vi må identifisere disse unike stedene og overføre dem til framtidige generasjoner. Hvis vi ikke har noe igjen å overføre, er dette en dramatisk situasjon, sier hun.

Ifølge Adam Markham, nestleder for klima- og energiprogrammet ved Union of Concerned Scientists, kan en løsning være å utvikle en sårbarhetsindeks.

- Dette vil gjøre det mulig for land som håndterer arvsteder å bedre forstå, overvåke og takle risikoen for klimaendringer, sier han

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer