- Halvparten av Syrias opprørere er islamister

100 000 opprørssoldater i tusen forskjellige grupper, ifølge britisk rapport.

 OPPRØRSGRUPPE:  Denne gruppen forbereder et angrap i Jobar utenfor Syrias hovedstad Damaskus søndag. De er tilknyttet en gruppering som kaller seg Ansar Dimachk-brigaden, som igjen er tilsluttet Asood Allah-brigaden. Foto: Mohamed Abdullah, Reuters/NTB Scanpix.
OPPRØRSGRUPPE: Denne gruppen forbereder et angrap i Jobar utenfor Syrias hovedstad Damaskus søndag. De er tilknyttet en gruppering som kaller seg Ansar Dimachk-brigaden, som igjen er tilsluttet Asood Allah-brigaden. Foto: Mohamed Abdullah, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jihadister (hellige krigere) og medlemmer av andre komromissløse islamistiske grupper utgjør nær halvparten av styrkene som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assad heter det i en britisk rapport.

Analysen som er gjort av IHS Jane's og referert i avisa Daily Telegraph, baserer seg på at det er rundt 100 000 opprørere under våpen i Syria.

Men disse opprørerne er splittet i rundt 1 000 grupper siden opprøret kom i gang for to år siden.

Jane's mener at rundt 10 000 av de stridende er jihadister som kjemper med grupper som er knyttet til al-Qaida, mens 30-35 000 er hardkokte islamister som skiller seg fra jihadistene bare i at de fokuserer på Syria og ikke er opptatt av global islamistisk kamp utenfor Syria.

- Moderate vil bevege seg «Opprøret domineres nå av grupper som i det minste har et islamistisk syn på konflikten. Ideen om at det for det meste er sekulære grupper som leder an i opposisjonen, stemmer rett og slett ikke», sier Charles Lister, som utarbeidet rapporten.

Studien er basert på intervjuer med opprørere og etterretning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han sier at om opposisjonen får den ideen at Vesten ikke er interessert i å fjerne Assad, vil mange flere moderate islamister trolig bevege seg over til de mer kompromissløse islamistene.

(NTB).