Halvparten av tenåringene er mødre

Myndighetene mener det er et bevisst mønster hos polygamisekten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 463 barn ble hentet ut av polygamistsekten Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, da politiet raidet farmen deres etter tips om at barna der ble seksuelt misbrukt.

Av 53 jenter som er mellom 14 og 17 år gamle, er 29 av dem allerede mødre og to er gravide, melder BBC i dag.

- Det viser et ganske så tydelig mønster, at dette ikke er tilfeldig, men en fast praksis, sier Darrell Azar, talsmann for barnevernet i Texas.

Loven i Texas slår fast at dersom et barn blir utsatt for seksuelt misbruk i hjemmet og en foresatt ikke stanser misbruket, kan de miste foreldreretten.

Åpner seg for samfunnet

Sekten har nå åpnet sine dører etter flere tiår der de har gjort alt de kan for å sperre omverden ute. Medlemmene stengte seg ute fra samfunnet fordi de fryktet at renheten deres ville bli ødelagt og de ønsket ikke kritikk for sin religion og sine ritualer, sier eksperter til CNN.

- På grunn av tidligere forfølgelse så har de hva du kan kalle et paranoiakompleks, sier Dr. John Walsh til CNN. Walsh har studert mormonene i en årrekke og vitnet til fordel for polygamiforeldrene i foreldreretthøringen.

Sektens advokat, Rod Parker forteller til en tv-kanal i Utah at sekten har lansert en nettside fordi de ønsker å informere samfunnet, som de mener er fulle av fordommer mot sekten.

UNGE MØDRE: Av 53 jenter mellom 14 og 17 år som ble hentet ut av sekten, er hele 29 av dem mødre og to av jentene er gravide. Foto: Scanpix
UNGE MØDRE: Av 53 jenter mellom 14 og 17 år som ble hentet ut av sekten, er hele 29 av dem mødre og to av jentene er gravide. Foto: Scanpix Vis mer

- Fordi ingen vet noe om dem - de har ikke noe ansikt, ingen stemme, ingenting - så er mye av grunnen å gi en stemme til disse menneskene, sier Parker.

Sektens åpenhet ser ut til å være et forsøk på å få barna tilbake. Men Walsh mener en annen viktig grunn er at sektens medlemmer tror at polygami og evnen til å forsørge mange barn, er sentralt for å nå himmelen.

- For virkelig å nyte himmelen, må du være gift og de må ha dine barn hos deg. De tror at alt du opplever på jorden vil bli enda mer perfekt i himmelen, sier Walsh.

Prøver å skape sympati

Andre eksperter advarer myndighetene og media mot å tro at åpenheten er et tegn på en positiv utvikling hos sekten.

- De er bare så åpne som de trenger å være. Intervjuene, nettsiden, omvisningene på farmen. Alt gjøres for å skape sympati, sier jusprofessor og polygamistekspert Marci Hamilton.

En rekke kvinner fra sekten har stilt opp til intervjuer og trygler om å få barna tilbake før de ødelegges av samfunnet.

- Det er kvinnen som vises fram fordi det er et sterkt patriartrisk samfunn og mennene er ikke sympatiske, sier Hamilton.

Halvparten av tenåringene er mødre
KJØRES BORT: Mer enn 400 barn mellom seks måneder og 17 år ble hentet ut av sekten, da politiet grep inn etter å ha fått tips om seksuelt misbruk.
ANSVARET FOR BARNA: Darrel Azar, talsmann for barnevernet i Texas, som inntil videre har ansvaret for barna fra sekten.
STÅR FRAM: Den 34 år gamle firebarnsmoren Ruth er én av flere kvinner som har stått fram i media den siste tiden for å fortelle om livet i sekten og trygle om å få barna tilbake.