KREVER OMLEGGING: Arild Humlen, leder av Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, krever umiddelbar omlegging av nemdbehandling av asylsøknader. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KREVER OMLEGGING: Arild Humlen, leder av Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg, krever umiddelbar omlegging av nemdbehandling av asylsøknader. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Halvparten av utsendelses­avgjørelsene blir omgjort

Siden 2007 har mer enn halvparten av asylsaker der Utlendingsnemnda (UNE) mente søkerne skulle sendes ut, blitt omgjort etter at Advokatforeningens ekspertgruppe grep inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatforeningens aksjons- og prosedyregruppe i utlendingsrett består av representanter fra noen av landets fremste advokatfirmaer. Siden 2007 har gruppen sett på mer enn 1.700 asylsaker og gått aktivt inn i mer enn 70 av dem, skriver Aftenposten.

Blant annet har gruppen foretatt gjennomgang av 41 asylsaker der nemndleder i UNE alene har truffet nei-vedtak uten å ha vært i tvil. Etter gjennomgangen endte 29 av de 41 sakene med omgjøring. Ti av dem ble endret ved dom, mens 19 ble omgjort av UNE selv etter prosessvarsel eller stevning. Det innebærer at advokatgruppens klienter fikk medhold i vel 70 prosent av de 41 sakene.

Gruppen skal senere denne måneden offentliggjøre funnene i en rapport.

- Her er det behov for umiddelbare omlegginger for å få til et system som fungerer. Nå har vi et system som produserer uriktige avgjørelser, sier advokat Arild Humlen, som har ledet gruppen og som leder Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Gruppen foreslår i rapporten å innføre en ny klageprosess der hovedregelen er muntlige forhandlinger i alle saker. Søkerne må sikres bedre innsyn i prosessen og bedre mulighet til å legge fram sin sak, foreslår gruppen.

UNE-direktør Anne-Sofie Aursnes sier nemnda ikke har gjort feil som ville ha sendt noen hjem til forfølgelse. (©NTB)