- Halvparten av vannet i Kina er forurenset

70 prosent av Kinas energi kommer fra kull. Det har store konsekvenser.

VANNFORURENSING:  En forsker fra Greenpeace tar en prøve av det de mener er avløpsvann som er sluppet rett ut fra en kullgruve i indre Mongolia som drives av Kinas største gruveselskap, Shenhua Group. Mongolia er et av de landene som forsyner Kina med kull, og som også får merke miljøkonsekvensene av dette. Foto: REUTERS/Greenpeace/NTB Scanpix
VANNFORURENSING: En forsker fra Greenpeace tar en prøve av det de mener er avløpsvann som er sluppet rett ut fra en kullgruve i indre Mongolia som drives av Kinas største gruveselskap, Shenhua Group. Mongolia er et av de landene som forsyner Kina med kull, og som også får merke miljøkonsekvensene av dette. Foto: REUTERS/Greenpeace/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinas utrolige økonomiske vekst de siste tiårene har endret landet på utallige måter; Det har løftet mange ut av fattigdom, men det har også brakt med seg enorme negative miljøkonsekvenser.

Kanskje den største årsaken til problemene er det gigantiske landets avhengighet av kullkraft. Både utvinning av kull og produksjonen av kullkraft er svært forurensende.

Buzzfeed har i dag laget en oversikt over de negative følgene denne industrien skaper.

Siden 1990 har energiforbruket i Kina tredoblet seg. Samtidig kommer 70 prosent av elektrisiteten i Kina fra kullkraftverk.

Dødelig Kullkraftverkene gir enorme problemer med røykfylt tåke, såkalt smog. Smogen er ikke bare ubehagelig, den er også dødelig.

Luftforurensing fra 196 kulldrevne kraftverk i Beijing, Tianjin og Hebei var årsaken til 9 900 for tidligere dødsfall i 2011, ifølge en ny studie, skriver South China Morning Post.

National Geographic gjengir en annen studie som viser at forventet levealder var 5,5 år kortere i Nord-Kina enn i Sør-Kina, nesten utelukkende på grunn av luftforurensing som følge av forbrenning av kull.

Ingenting tyder på at forurensingen fra kullkraft vil bli mindre med det første.

SMOG: 56 dager med kraftig smog i Beijing i vinter skapte overskrifter verden over. Her fra Tiananmen Square i Beijing i januar, hvor en mann forsøker å beskytte seg med maske. Foto: AP Photo/Ng Han Guan
SMOG: 56 dager med kraftig smog i Beijing i vinter skapte overskrifter verden over. Her fra Tiananmen Square i Beijing i januar, hvor en mann forsøker å beskytte seg med maske. Foto: AP Photo/Ng Han Guan Vis mer

Innen 2020 er kullforbruket forventet å stige med 30 prosent i Kina, ifølge Buzzfeed.

Vannet ødelagt Det er ikke bare lufta som lider på grunn av kullkraften. For tilgangen på rent vann er det en katastrofe. 

Buzzfeed siterer Jia Shaofeng fra Chinese Academy of Sciences og China Enivironmnent Forum på at utstrakt vannforurensing i Kina er en «virkelig krise».

Her hevdes det at hele to tredjedeler av Kinas overflatevann og halvparten av grunnvannet nå er forurenset.

Leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken tror de sjokkerende tallene stemmer.

- Ja, det mener jeg. Forurensingen av vann og luft i Kina er veldig stor, og det har konsekvenser for helse og for naturen, sier  han.

Kullindustrien krever store mengder vann, og er mye av årsaken til forurensingen. Samtidig øker vannforbruket årlig med 12 prosent i Kina.

Sprer seg Miljøproblemene begrenser seg ikke til Kinas grenser. Det er påvist at luftforurensingen sprer seg blant annet til Japan og USA: For å tilfredsstille Kinas enorme behov for energi, bygges kullindustrien også ut i andre land i stor stil. Blant annet er Mongolia nå en av verdens raskest voksende økonomier som følge av gruvevirksomhet. Kullindustrien i det fattige landet er ventet å øke med 62 prosent innen 2015.

- Det er ingen tvil om at det som skjer på miljøsiden i Kina er utrolig viktig for Kina og for verden. Samtidig har vi sett at Kinas leder de siste årene i større grad tar miljøproblemene inn over seg og i større grad er villige til å være med på internasjonale avtaler for å begrense skadene, sier Lars Haltbrekken.

VISER RØYKEN:  Tiananmen Square med og uten smog. Foto:    AFP PHOTO
VISER RØYKEN: Tiananmen Square med og uten smog. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Dette er godt nytt for hele verden.

-Når Kina beveger seg i den retningen vil dette også ha store positive virkninger. Jeg synes også det er forferdelig vanskelig at vi rike i Norge skal moralisere over at kineserne ønsker seg en bedre levestandard. Det har vi ingen rett til å gjøre. Men vi kan hjelpe Kina til å ha en velferdsutvikling som ikke får de samme katastrofale virkningene på miljøet som den vestlige verdens velferdsutvikling har hatt, påpeker han.

2200 DØDE GRISER:  Det ble ramaskrik da 2200 døde griser ble funnet døde i Shanghais viktigste vannkilde i mars. Foto: Reuters/Aly Song
2200 DØDE GRISER: Det ble ramaskrik da 2200 døde griser ble funnet døde i Shanghais viktigste vannkilde i mars. Foto: Reuters/Aly Song Vis mer