Studie:

Halvparten av verdens strender kan forsvinne

Badeferien i blant annet Los Angeles, Rio de Janeiro og Barcelona kan bli en helt annen, viser en ny studie.

STRAND: Sandstrender flere steder i verden kan forsvinne, tror forskere. Denne i Rio de Janeiro i Brasil kan rammes. FOTO: Reuters
STRAND: Sandstrender flere steder i verden kan forsvinne, tror forskere. Denne i Rio de Janeiro i Brasil kan rammes. FOTO: Reuters Vis mer
Publisert

Klimaendringer truer verdens sandstrender, og så mye som halvparten av dem kan forsvinne innen år 2100, skriver CNN som siterer en ny studie.

Allerede innen 2050 kan kystlinja se annerledes ut enn i dag viser studien, som er utført av forskere fra Europakommisjonens forskningssenter i samarbeid med universiteter i Spania, Portugal og Nederland.

MEXICO: I 2100 kan strandferien se annerledes ut enn i dag. Patrick Frilet/REX
MEXICO: I 2100 kan strandferien se annerledes ut enn i dag. Patrick Frilet/REX Vis mer

Hvor mye av strendene som kan forsvinne, vil trolig variere fra sted til sted. Men studien viser at særlig østkysten i USA og Sentral-Europa kan bli hardt rammet.

Også i Norge kan vi få færre eller annerledes sandstrender, bekrefter klimaforsker.

Trekke seg 100 meter

Forskerne bak studien tror at strandlinjen kan trekke seg innover i landet med nesten 100 meter noen steder.

- Vi vurderte terskelen på 100 meter fordi om erosjonen overstiger 100 meter, betyr det at stranda mest sannsynlig vil forsvinne. Det er fordi de fleste av verdens strender er smalere enn 100 meter, sier forsker og forfatter av studien, Michalis Vousdoukas, ved Europakommisjonen.

For å finne ut av dette så forskerne på prognosene for hvordan havnivået kan stige, og analyserte så hvordan strender verden rundt vil se ut som følger av høyere havnivå og skadelig ekstremvær.

De vurderte også faktorer som strendenes underliggende geologi, bølgerosjon og menneskelige faktorer - som bygningsarbeid ved strandlinjen.

HAWAII: Sandstrender er viktige både i folks dagligliv og for naturen. Foto: Reuters
HAWAII: Sandstrender er viktige både i folks dagligliv og for naturen. Foto: Reuters Vis merKan bli verst i Australia

Over en tredel av verdens kystlinje er sandstrender. Annet enn et yndet område for bading og hygge, er strendene viktige for å beskytte kystområder mot for eksempel stormflo.

Stranda er en viktig del av dagliglivet i land som Brasil og Australia, og mange steder er strendene viktig for turisme.

- I store deler av verden har sandstrender en verdi som ikke kan måles, sier Vousdoukas.

Australias kystlinje kan bli hardest rammet, skal vi tro studien. Der kan rundt 50 prosent av landets sandfylte kystlinje endres innen 2100.

Chile, China, USA, Russland og Mexico nevnes blant andre truede land.

Forskerne mener at vi mennesker delvis kan bidra til å bevare strendene ved å kutte i klimautslipp, og unngå å bygge for mye langs strandlinjene.


Norge kan rammes

Studien nevner ikke Norge spesifikt, men klimaforsker Kristin Richter sier at man ut fra forskningen kan se at også Norges strender kan bli rammet.

- Studien viser at mellom 20 og 30 prosent av sandstrendene i Norge kan trekke seg tilbake med mer enn 100 meter mot slutten av århundret, sier Ritcher Dagbladet.

Endringene er hovedsakelig knyttet til at havnivået stiger, ifølge studien.

- Om strendene forsvinner er også avhengig av hvor brede de er, og bredden er ofte begrenset av menneskelige aktiviteter som bebygde områder og så videre, sier Richter.

Hun påpeker at man delvis kan gjenopprette strendene etter eksempelvis en stormflo ved å flytte sand fra for eksempel elver. Det samme bekrefter studien. Flere steder, som i Florida, er det allerede vanlig å fylle på strendene med sand for å beskytte dem.

MIAMI: Florida er utsatt for ekstremvær og har alt startet arbeidet med å beskytte sandstrendene sine. Foto: AFP
MIAMI: Florida er utsatt for ekstremvær og har alt startet arbeidet med å beskytte sandstrendene sine. Foto: AFP Vis mer

- På lang sikt er det viktigst å begrense havnivåstigningene, altså global oppvarming, for å beskytte de flate sandstrendene i Norge, sier hun.

Richter påpeker at, som også er nevnt i studien, det kreves mer forskning på området fordi lokale faktorer som bebyggelse, bølgeretning og vind spiller inn både for hvor utsatt en strand er, og hva man kan gjøre for å beskytte stranda.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer