Coronaviruset

- Halvparten blir smittet gjennom vinterhalvåret

Coronasmitten øker i flere land. Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier at det er ganske sannsynlig at halve den norske befolkningen vil bli smittet av viruset gjennom vinterhalvåret.

SMITTEØKNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at smitten øker i Norge. Foto: Javad Parsa / NTB
SMITTEØKNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at smitten øker i Norge. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når temperaturene faller og høsten for alvor inntrer, vil det trolig også følge en ny bølge med influensa og coronavirus.

I Danmark sier Viggo Andreasen, lektor ved PandemiX Centeret på Roskilde Universitet, sier til avisa Jyllands-Posten at antallet smittetilfeller i landet omtrent har tredoblet seg den siste måneden.

Og i løpet at de neste månedene, vil smittetallet stige ytterligere, ifølge forskeren.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende direktør i Helsedirektoratet, skriver i en SMS til Dagbladet at man også ser en smitteøkning i Norge.

- Når vi ser på tall for sykemeldinger, innleggelser og virusovervåkning denne høsten lå vi på et ganske normalt nivå av luftveisinfeksjoner for august, men nå ser det ut til å stige en del, skriver han.

HOSTE: Sliter du med hoste etter corona? Er du da fremdeles smittsom? Få svar fra assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Reporter: Jenny Emilie Aas. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Vis mer

I FHIs ferske ukesrapport for uke 36, altså forrige uke, som kom torsdag, skriver instituttet at corona og andre luftveisinfeksjoner har vært økende i Norge de siste ukene. Den siste uka har det imidlertid vært tegn til utflating.

Antall sykehusinnleggelser som følge av covid-19 ligger fortsatt på et relativt lavt nivå, og antallet innlagt på intensivavdeling er stabilt lavt.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva de viktigste rådene er før jul. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Ganske sannsynlig

Den danske forskeren anslår at så mange som halvparten av befolkningen i Danmark kan bli smittet med corona før jul.

- Det ser ut som om at corona kommer tidlig i år. Vi skal regne med at det blir en omfattende epidemi innen jul, sier Andreasen.

Nakstad mener imidlertid at smitteøkningen trolig ikke vil gå like raskt her til lands. Det skyldes at den nye varianten, BA 2.86, ennå ikke har spredd seg betraktelig i Norge, forklarer han.

- Jeg tror ikke halve befolkningen rekker å bli smittet før jul, men at mer enn halvparten blir smittet gjennom vinterhalvåret er ganske sannsynlig. Dette kan gå fortere hvis den nye BA 2.86-varianten får fotfeste i høst. Så langt har det ikke skjedd.

Forrige vintersesong var det svært mange nordmenn som ble smittet med corona og influensa, skriver Nakstad.

- Trolig var mer enn halve befolkningen syke, skriver han.

Lager risikovurdering

Til Dagbladet sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) at de anser det som sannsynlig at en stor andel av befolkningen blir smittet også denne vinteren.

- Hvor stor, når det kommer, og om smitten vil komme som en stor eller flere bølger, er vanskelig å si sikkert.

Men med kjøligere vær, kommer også mer luftveissmitte, fordi luften blir tørrere og det dermed er lettere for små dråper å spre seg. I tillegg er vi tettere på hverandre innendørs, og slimhinnene våre kan bli mer mottakelige når det er kaldt.

RISIKOVURDERING: Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at FHI vil lage en risikovurdering for vintersesongen. Foto: Torstein Bøe / NTB
RISIKOVURDERING: Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser at FHI vil lage en risikovurdering for vintersesongen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

På spørsmål om FHI har noe estimat for hvor mange nordmenn som vil bli smittet denne sesongen, svarer Berg at FHI planlegger å lage en risikovurdering for vintersesongen.

- Det må vi få komme tilbake til, sier han. I Norge er det nå hovedsakelig EG.5- og XBB.1.16-variantene dominerer, og som gir smitteøkningen vi har sett nå i høst.

FALSK: En mannlig sykepleier er arrestert etter å ha mottatt bestikkelser for å unngå å vaksinere italienere i byen Angona. Video: AP Vis mer

Munnbind på fly

Også i Sveits øker coronasmitten betraktelig, og den sveitsiske Moderna-sjefen, Dan Staner, sier i et intervju med avisa Blick at «viruset ikke sover».

Han sier også at han selv har begynt å bruke munnbind på flyet.

Nakstad tror likevel ikke at dette er noe smittevernmyndighetene i Europa vil anbefale i særlig stor grad.

- Men det kan selvsagt dukke opp enkelte steder i noen land. I enkelte situasjoner kan det fortsatt være lurt å bruke munnbind på individnivå, for eksempel hvis man er syk og hoster mye og må oppsøke et sted med mange mennesker, skriver den assisterende helsedirektøren.

God immunitet

At det kan komme munnbind-påbud og andre mer inngripende smitteverntiltak i samfunnet, er lite sannsynlig, ifølge Nakstad.

- Årsaken er at befolkningsimmuniteten nå er ganske god og stadig færre blir alvorlig syke, skriver han.

Danske Viggo Andreasen understreker også at man ikke skal få panikk i Danmark.

Coronaviruset har endret seg, og de aller fleste dansker har allerede vært smittet. I tillegg er de fleste voksne i landet vaksinert med flere doser, påpeker forskeren.

Han oppfordrer likevel den eldre befolkningen, som ennå ikke er vaksinert, til å bli det

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer