Halvparten fikk for mye penger

Stortinget har innvilget seg selv gunstig etterlønn på 700 000 kroner. Halvparten av politikerne som har fått etterlønn de siste åra, fikk for mye, ifølge Dagbladets gjennomgang. Rødt raser, og vil ha ordningen bort.

FIKK FOR MYE: Når en politiker mister plassen på Stortinget, får vedkommende en sluttpakke lik tre måneders lønn. Så kan man også søke om 700 000 kroner i etterlønn. Rødt og SV vil fjerne ordningen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FIKK FOR MYE: Når en politiker mister plassen på Stortinget, får vedkommende en sluttpakke lik tre måneders lønn. Så kan man også søke om 700 000 kroner i etterlønn. Rødt og SV vil fjerne ordningen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at én av to politikere som mottok etterlønn de siste ti åra fikk for mye.

I alt har 43 politikere fått full etterlønn på 700 000 kroner i perioden Dagbladet har sett på. 21 av disse fikk for mye utbetalt. Dette vises av Riksrevisjonens egen oppsummering.

- Du kan tenke deg selv dersom det viste seg at halvparten av alle arbeidsledige eller syke fikk for mye dagpenger eller arbeidsavklaringspenger! Partiene ville konkurrert om å stramme inn, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Partiet hans står i bresjen for å fjerne etterlønnen på Stortinget.

Ordningen er i dag slik at en politiker som mister plassen på Løvebakken kan søke om etterlønn i ett år. Etterlønnen utgjør 66 prosent av full stortingslønn, rundt 700 000 kroner.

Dette kan politikeren gjøre så lenge hen søker jobb eller tar utdanning i året etter plassen forsvant.

Etterlønnen kommer i tillegg til «sluttpakken» på tre månedslønninger alle politikere får når de slutter på Løvebakken.

- Ta problemet ved roten

Dagbladet kunne i dag fortelle om eksempler på politikere tett på pensjonsalder som mottar etterlønn for å søke jobb - men ikke tar seg full jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer