Halvparten gift med søskenbarn

- Feil, hevdet den norsk-pakistanske advokaten på TV i går. Her er tallene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Abid Raja har reist innvendinger mot vår framstilling av debatten mellom ham or Bekkemellem Orheim. Han framholder at statistikken det vises til er gammel og omhandler pesoner født i Pakistan. Dermed gir den ikke svar på hvor utbredt ekteskap med søskenbarn, er blant norsk-pakistanere i dag. Dette er en redigert utgave av artikkelen, der noen av Rajas innvendinger er tatt hensyn til.

ARRANGERTE EKTESKAP

  • Det er blant annet den nye rapporten Innvandring gjennom ekteskap fra organisasjonen Human Rights Service som har skapt debatt de siste dagene. For tallene som kommer fra SSB vekker oppsikt.
  • Det er 16 ikke-vestlige gruppers ekteskapsmønster som er undersøkt fra årene 1996 til 2003. Tallene viser at nesten alle innvandrere fra land der tradisjonen er arrangerte ekteskap, gifter seg med en av sine egne, og majoriteten henter ektefellen i opprinnelseslandet.
  • Og forholdene endrer seg ikke for andregenerasjons innvandrere i Norge, de blir tvert om sterkere. Rundt 95 prosent av andregenerasjons innvandrere har i perioden inngått ekteskap med en med samme landbakgrunn. Bare mellom 2 og 3 prosent giftet seg med etnisk norske, og dette er færre enn førstegenerasjon.

(Dagbladet.no): Det var i gårsdagens Tabloid Aps Karita Bekkemellem Orheim og den norsk-pakistanske advokaten Abid Q. Raja møttes til debatt om arrangerte ekteskap. Da Orheim viste til statistikk fra det pakistanske miljøet i Norge, smalt det i TV-studio.

- Dokumenter det!

- 80 prosent av alle pakistanere finner en partner fra Pakistan og ikke fra det norsk-pakistanske miljøet. Det synes jeg er oppsiktsvekkende. Det er oppsiktsvekkende at 50 prosent av alle pakistanere som gifter seg gifter seg med sine søskenbarn. Det synes jeg jammen det er grunn til å stille spørsmålstegn ved, sa Karita Bekkemellem Orheim.


Abid Q. Raja
stilte seg svært tvilende til tallet på 50 prosent.


- Så mye som 50 prosent? Det vil jeg gjerne se dokumentert, sa Raja, før han straks var sikker på at tallet ikke var riktig.

- Det er tøv, fortsatte han, og fastslo:

- For å si det helt klart så er ikke dette riktig.

Du kan fortsatt se programmet på TV 2s nettsider.

Tallet var riktig

Dagbladet.no kan i dag vise at det er dekning for tallet Karita Bekkemellem Orheim viste til. Men det er uklart om andelen inngiftede fortsatt er det samme.


Tallet kommer nemlig fra Camilla Stoltenberg, forsker ved Statens Institutt for Folkehelse. Våren 1997 publiserte hun en forskningsrapport, en undersøkelse om medfødte misdannelser hos barn av innvandrere til Norge og barn født av norskfødte foreldre.

- Det er sjelden jeg opplever denne typen hersketeknikk i en debatt, her hevder Raja å ha sannheten, men tallene er riktige og de har vært brukt i lang tid, sier Karita Bekkemellem Orheim til Dagbladet.no.

Fra Abid Raja kan hun ikke vente seg noen beklagelse:


- Jeg mener fremdeles jeg har rett. Denne statistikken viser hvordan våre foreldre giftet seg. Det stemmer at det er slik i Pakistan, og førstegenerasjon i Norge fulgte dette giftemønsteret. Men for meg og norskpakistanere som er født i Norge gjelder ikke denne statistikken, ungdommen velger en egen vei nå, og idealet er å finne en ektefelle selv i Norge, sier Abid Q. Raja til Dagbladet.no.

Over 50 prosent med søskenbarnforeldre

Stoltenberg undersøkte alle barn født i Norge mellom 1967 til 1993. Av de 7500 pakistanske barna som ble født i perioden, hadde over 50 prosent foreldre som er fetter og kusine.


I ekteskap mellom fetter og kusine fødes flere barn. Tallet for andelen inngifte blant norskpakistanere er derfor 48,3 prosent. De aller fleste er søskenbarn.

Raja synes vi skal «glemme Pakistan». Men hva tror han tallet på søskenbarnekteskap i Norge er på i dag?


- Jeg tror tallet er mye lavere for norsk-pakistanere. Om man sier at 50 prosent gifter seg innenfor en eller annen gren av familien, ja, den kjøper jeg, men det er storfamilien vi snakker om, helt ut til fem- og seksmeninger.

Frykter høyere tall

Orheims avfeier Rajas argument, i dag mener hun tvert om at det er flere søskenbarnekteskap.


- Dette er tall fra 1997. Vi har grunn til å anta at tallene er langt høyere i dag, sier hun.

Internasjonale rapporter fra en rekke europeiske land viser at ekteskapsmønsteret fortsetter i tredje og fjerdegenerasjon. I Pakistan viser en ny undersøkelse at 49,4 prosent av ektepar i Pakistan er søskenbarn. I England øker andelen inngiftede i den pakistanske befolkningen. Rundt 55 prosent av ekteskapene som inngås er mellom søskenbarn.

I organisasjonen Human Rights Service mener man også at tallet på søskenbarnekteskap er høyere i dag enn hos førstegenerasjon.


- Sentrale kilder i utlendingsforvaltningen forteller oss at opp mot 70 prosent av sakene knyttet til tvangsekteskap blant unge pakistanere er søskenbarnekteskap. Tallet harmonerer godt med våre inntrykk gjennom kilder på innsiden av miljøene, sier Hege Storhaug i organisasjonen til Dagbladet.no.

Organisasjonen mener grunnen er at de unge i større grad enn foreldregenerasjonen tvangsgiftes til søskenbarn for å hjelpe familie til Norge.

Hyppigere misdannelser

Orheim synes nå det er på høy tid at problemstillinger rundt arrangerte ekteskap debatteres. Hun mener dette har vært en sovepute for politikerne og at det i innvandrermiljøer blir forsøkt bagatellisert.


- Dette handler også om helseproblemer og dette må vi få en debatt om, sier Orheim

Helseproblemene Orheim tenker på kommer også fram i undersøkelsen til Stoltenberg. Resultatene viser at dersom foreldrene søskenbarn øker risikoen for misdannelser som oppdages like etter fødselen vil være 100 prosent høyere enn for barn av foreldre som ikke er i slekt.


Fra 1967 til 1993 er hvert 20. barn av pakistanske foreldre i Norge født med misdannelser.

Raja kjenner også til helseproblemene søskenbarnekteskap kan medføre, men hevder problemet er lite og at det først blir større når man forsetter dette mønsteret i generasjoner.

Orheim krever nå at Regjeringen får mer dokumentasjon på bordet i denne saken.

- Jeg vil nå sende et brev til Regjeringen der jeg ber dem sette igang en bred og seriøs undersøkelse på dette med søskenbarnekteskap og omfanget av helseproblemene knyttet til dette, sier Orheim.

Orheim etterlyser nå en grundig gjennomgang av fenomenet. Ønsker du å få tallene på bordet

- Gjerne det, men jeg ser i grunn ikke hvilken nytte det skal tjene, avslutter Raja.

ABID Q. RAJA: «Det er tøv».
DEBATTERTE ARRANGERT EKTESKAP:</B> Tabloid i går kveld.
<B>KARITA B. ORHEIM: «Det er oppsiktsvekkende at 50 prosent av alle pakistanere som gifter seg gifter seg med sine søskenbarn.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer