Halvparten i ambulansetjenesten uten fagbrev

Bare 50 prosent har fagbrev og autorisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare halvparten av dem som jobber i ambulansetjenesten har fagbrev og autorisasjon.

Om lag 4.000 personer fyller 3.136 årsverk i ambulansetjenesten her i landet. Av disse har 2.027 personer fagbrev, ifølge tall Klassekampen har innhentet.

Forskriftene tilsier at det skal være minst en autorisert ambulansearbeider på hver ambulansebil. Autorisasjon gis etter fagbrev samt en vurdering som sier at vedkommende er skikket.

Nestleder Erik Kollerud i Kommuneansattes fellesorganisasjon er bekymret over utviklingen, og sier til at mange kvalifiserte ambulansemedarbeidere er på vei ut av yrket som følge av konkurranseutsetting.

I Helse Midt-Norge har ambulansearbeiderne fått tilbud om lønnsnedgang på mellom 30.000 og 50.000 kroner fra Namsos Trafikkselskap. 70 av 250 ambulansemedarbeidere har så langt sagt at de ikke vil fortsette i jobben under slike vilkår.

- Ingen ville vel finne på å konkurranseutsette intensivavdelingen på et sykehus. Skal ambulansen være et sykehus på hjul, må man finne seg i å betale det det koster, sier Kollerud til Klassekampen.


(NTB)

MANGEL PÅ FAGFOLK: Kun 50 prosent av landets ambulansepersonell har fagbrev og autorisasjon. Foto: Torbjørn Grønning
MANGEL PÅ FAGFOLK: Kun 50 prosent av landets ambulansepersonell har fagbrev og autorisasjon. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer