Halvparten kan forsvinne

Hvis den globale oppvarmingen fortsetter i dagens hastighet, vil over 68 prosent av isbreene smelte vekk.

SMELTER: Innen 2100 vil halvparten av dagens isbreer være historie. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
SMELTER: Innen 2100 vil halvparten av dagens isbreer være historie. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer
Publisert

I dag finnes det 215 000 isbreer i verden. Selv om 1,5-gradersmålet i Parisavtalen opprettholdes, vil over halvparten av disse smelte innen slutten av århunderet.

Dette viser en ny studie publisert i tidsskriftet Science.

- Hver gradsøkning sørger for mer smelting, sier Regine Hock, medforfatter av studien, til AFP.

Dersom den globale oppvarmingen fortsetter i dagens tempo, som tilsvarer en økning på 2,7 grader celsius, kan mer enn 68 prosent av isbreene forsvinne.

Omfanget og konsekvensene av en slik smelting kan bli mye større enn det man tidligere har trodd.

Krever klimagasskutt

Smeltingen av isbreene kan bidra til at havnivået stiger, true vannforsyningen til milliarder av mennesker og øke risikoen for flom og andre naturkatastrofer.

Hvis temperaturen kun stiger med 1,5 grader, kan gjennomsnittlig havnivå stige med 9 centimeter. Fortsetter dagens trend, er det sannsynlig at stigningen heller blir på 11,5 centimeter.

Disse scenarioene foreslår en økning på 23 prosent mer enn det tidligere forskning har vist.

Nå slår forskerne alarm, og påpeker viktigheten av å kutte verdens klimagassutslipp for å begrense konsekvensene av bresmeltingen.

- Slutt på skigåing

Verst vil det gå utover de små isbreene, som er en viktig kilde til både vann og sysselsetting for millioner av mennesker. Dette gjelder spesielt i Sentral-Europa og høyfjellsområdene i Asia.

- I disse regionene er det mange små isbreer. De er virkelig i kjernen av samfunnet og økonomien på disse stedene, sier Dr. David Rounce, som er hovedforfatteren bak studien, til The Guardian.

Alpene og Pyrineene er fjellområder som risikerer å miste flertallet av isbreene sine. I 2050 er det forventet at isbreene vil være 70 prosent mindre, og at de minste av dem allerede skal ha forsvunnet fullstendig.

Snøfylte fjelltopper vil da være erstattet av steiner. Dette vil skape utfordringer for skiresortene. Klimaprofessor ved Universitetet i Brussel, Wim Thiery, har uttalt til Sky News at han ser pessimistisk på framtida deres

- På slutten av århunderet vil skigåing i Alpene være over slik vi kjenner det, sier han.

Denne vinteren har vært spesielt varm i Europa. Flere land har satt varmerekorder for januar, deriblant Polen, som registrerte en temperatur 4 grader varmere enn tidligere rekord.

- Finnes håp

Selv om funnene i studien ikke er blant de mest oppløftende for klimaet, mener studieforfatter Regine Hock at det vil være mulig å unngå de verste tapene.

- Om det skjer eller ikke, vil være opp til verdens beslutningstakere, sier hun.

- Dersom man reduserer temperaturøkningen, blir tapet av isbreene redusert. Sånn sett er det også litt håp, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer