- Halvparten kjører miljøbil i 2020

Kutter familiens klimautslipp med 60 prosent.

FRITT FRAM FOR MILJØBILER: De fleste store bilprodusentene har satset på å ha hybridmodellene klare i løpet av få år. Her er Hondas bidrag, Insight under en bilmesse i Sør-Korea nylig. Foto: REUTERS/SCANPIX

TEMPLATE OUT
FRITT FRAM FOR MILJØBILER: De fleste store bilprodusentene har satset på å ha hybridmodellene klare i løpet av få år. Her er Hondas bidrag, Insight under en bilmesse i Sør-Korea nylig. Foto: REUTERS/SCANPIX TEMPLATE OUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Klimaprofessor Gunnar Eskeland tror halvparten av oss kjører elektrisk bil eller plug-in hybridbil i 2020.

Det vil kutte en families klimautslipp med 60 prosent.

- I framtiden kan elbilen og plug-in hybridbilen overta fullstendig, sier klimaprofessor Gunnar Eskeland ved Norges Handelshøyskole i Bergen til Stavanger Aftenblad.

Han tror at halvparten av den norske personbilparken består av elbiler og plug-in hybridbiler innen 2020, kanskje før, hvis myndighetene tilpasser avgiftsnivået.

- Hvis vi vil, kan de være en dominerende del av bybildet allerede i 2015, sier Eskeland.

Ifølge klimaprofessoren har Norge to år på seg til å legge om avgiftspolitikken og tilrettelegge for et massivt inntog av elektriske og plug-in hybrid kjøretøyer.

Ellers går de første bilene til forbrukere i andre land og Norge kommer bakpå.

- Toyota har allerede kommer veldig langt. GM og europeiske bilprodusenter følger etter. Om to år lander de nye bilene i europeiske havner. Da går de første bilene dit etterspørselen er størst, og den er størst der avgiftsnivået er best, sier Eskeland.

- Hvis det blir en så stor suksess som jeg tror, blir det stort press på etterspørselen, sier professoren.

(©TB)