Halvparten klarer seg bra

I 15 år har forsker Ingeborg Marie Helgeland fulgt 85 barnevernsbarn. Verst gikk det med dem som ble sendt på institusjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er halvparten av de 85 lovlydige, noen er kriminelle, mens 11 er døde. Forsker Ingeborg Marie Helgelands studie er sjelden og viser at barnevernet hjelper en god del.

Første gang hun møtte dem var tidlig på åttitallet. De var 15 år, hadde en vanskelig barndom, hadde alvorlige skoleproblemer, rusmisbruk og kriminalitet. Alle fikk barnevernstiltak. Noen fikk hjelp hjemme, noen ble plassert i fosterhjem eller rusavvenning og andre på ungdomsinstitusjoner.

- Alle hadde problemer på skolen. De hadde lærevansker, var bråkmakere, de skulket, ble mobbet eller slet med noe annet som gjorde at de fungerte dårlig, sier Helgeland.

Sluttrapporten «Ungdom med atferdsvansker - hvordan går det med dem som 30-åringer?» viser at det har gått bra med 60 prosent av dem. Best gikk det med dem som var i hjem der en av fosterforeldrene var hjemmeværende.

- Ungdom med atferdsproblemer har behov for å være sammen med voksne som er glad i dem og setter grenser. Forsterkede fosterhjem er et av de virkemidlene som var mest vellykket for å bryte kriminalitets- og ruskarrieren de hadde startet, sier hun.

De som ble plassert i rusmiddelkollektiv, klarte seg også bra. Opphold i vanlige institusjoner ga ikke den samme sjansen til å komme inn i et positivt spor.

I MORGEN: BARNEVERNET MISFORSTÅR FLYKTNINGENE