Halvspist marsipanpølse: 6000 kroner

Dyrt fyllemåltid for trondheimsmann (26). Nå kan det bli ny rettssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dommen i Norgeshistoriens kanskje mest kuriose rettssak falt i Trondheim tingrett torsdag:

En 26-åring må betale 3000 kroner i bot for at han stjal en 11-kroners marsipanpølse i fylla på en Narvesen-kiosk etter et julebord i november i fjor. I tillegg må mannen betale 3000 kroner i saksomkostninger.

- Ganske spesielt. Mannen var så full at han ikke hadde oversikt over hva han gjorde, sier 26-åringens advokat, Christian Wiig, til Dagbladet.no.

Anker saken

Den høyst uordinære rettssaken har følgende forhistorie: I november i fjor var den 26-årige mannen på vei hjem etter et fuktig julebord. Han stoppet i en kiosk hvor han, ifølge vitner, skal ha puttet et såkalt manneblad innenfor jakka. Betjeningen ba ham betale for bladet. 26-åringen la fra seg bladet.

Deretter tok mannen opp en marsipanpølse som lå på disken, og puttet den i jakkelommen. Da betjeningen påpekte dette, skal mannen ha spist halve marsipanpølsa for så å kaste restene på betjeningen, skriver adressa.no.

- Mannen føler seg uriktig dømt. Han skulle ikke bli dømt for naskeri som han har gjort i fylla. Dette er en prinsipiell juridisk sak. Derfor anket vi saken, og jeg er villig til å ta den videre. Gratis, sier advokat Wiig til Dagbladet.no.

Dyrt for rettssystemet

Forsvarer Christian Wiig mener at hans klient aldri mente å stjele marsipanpølsa, mens retten mener at handlingen hadde vinnings hensikt.

- En skal ikke kunne straffe et menneske for å stjele noe når det er så beruset at det ikke vet hva gjør. Legemsbeskadeligelse i fylla er en annen sak. Jeg ser på dette som en prinsipiell sak som Høyesterett aldri har avgjort før: hvilken forbrytelse i beruset tilstand du kan du bli straffet for - og hva du ikke bli straffet for, sier Wiig og fortsetter:

- Min klient mener sjøl at han var sterkt beruset. Og hvis du er sterkt beruset, kan du ikke bli straffet for naskeri.

Derfor anket 26-åringen marsipanpølsesaken, som dermed går videre til Lagmannsretten.

Ifølge adressa.no, har rettssaken trolig kostet staten rundt 11.000 kroner, noe som blir tusen ganger mer enn marsipanpølsen egentlig kostet.

Uenig i ressursbruk

Marsipanrettssaken pågikk i fire timer i Trondheim tingrett i går. Før den tid har politiet brukt ressurser for å etterforske hva som skjedde på Narvesen-kiosken i november i fjor.

- Først vil jeg si at politiet har rett til å ta en slik sak til rettsalen. Det skal ikke være lov å naske og slippe unna med det. Men jeg setter spørsmålstegn ved politiets prioritering av tid og ressurser, sa Wiig til Dagbladet.no i går.

<B>STRIDENS PØLSE:</B> Eller det vil si, et bilde av et annet eksemplar. Politiet glemte nemlig å sikre den halve, uspiste marsipanbiten på åstedet i kriminalsaken.
<B>FØRER SAKEN GRATIS:</B> Den profilerte forsvarsadvokaten Christian Wiig mener marsipanpølse-saken er av stor prinsipiell betydning.