VIL FJERNE ASSAD-REGIMET: Forrige fredag skal over 100.000 Hama-borgere ha demonstrert mot president Bashar al-Assad og hans regime, som var den største protestaksjonen siden det syriske opprøret startet i midten av mars. Nå mener mange at demonstrasjonene i Hama kan ha stor betydning i forhold til om Assad-regimet klarer å holde makten eller ikke. Foto: Afp/YouTube
VIL FJERNE ASSAD-REGIMET: Forrige fredag skal over 100.000 Hama-borgere ha demonstrert mot president Bashar al-Assad og hans regime, som var den største protestaksjonen siden det syriske opprøret startet i midten av mars. Nå mener mange at demonstrasjonene i Hama kan ha stor betydning i forhold til om Assad-regimet klarer å holde makten eller ikke. Foto: Afp/YouTubeVis mer

Hama kan bli Syrias Tahrir

Mer enn en halv million demonstranter i Hama i dag. Flere drept i demonstrasjoner i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 500.000 demonstranter er nå ute i Hamas gater. Det melder lokale aktivister til Al Jazeera. Det er i så fall den aller største demonstrasjonen mot Assad-regimet siden opprøret startet i midten av mars.

- Siden 1963, da Baath-partiet kom til makta, har vi levd med korrupsjon og med et urettferdig lovsystem. Vi har heller ikke hatt møte- eller ytringsfrihet. Vi har i bunn og grunn ikke hatt noen satat. Og det er hva vi nå skal endre og det er dette folkemassene i gatene nå synger for, sier en aktivist til kanalen.

Han fortsetter:

- Hama får støtte fra hele landet, og er blitt rollemodellen for fredfulle demonstrasjoner, og vi protesterer her for alle i hele Syria.

Demonstrasjoner Syria rundt Ifølge Al Jazeeras liveblogg, demonstrerer nå syrere over hele landet. I fjellbyen Zabadani, 40 kilometer nord-vest for hovedstaden Damaskus, marsjerer rundt 3000 regime-kritikere i gatene, ifølge en lokal aktivist. En video som skal være tatt i Zabadani i dag, viser at demonstrantene holder opp skilt der de sier «Hama, vi vil ikke skuffe dere igjen», med referanse til massakren i Hama i 1982 (les mer om denne litt lenger nede i saken).

Også i ørkenbyen Deir Ezzour, øst i Syria, skal flere tusen mennesker være ute i gatene, der de krever regimets avgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Idlib-provinsen nord-vest i landet meldes det at tre personer er skutt og drept under nye demonstrasjoner mot Syrias regime. president Bashar al-Assad. NTB melder også at en person er drept i Midan-distriktet i hovedstaden Damaskus.

Minst 16 døde Mange mener nå at de pågående demonstrasjonene i Hama er en test på hvordan det vil gå med det syriske regimet, og at Hama kan bli Syrias Tahrir-plass (frigjøringsplass), slik Tahrirplassen i Kairo var for revolusjonen i Egypt.

Forrige fredag skal over 100.000 syrere ha demonstrert i gatene i Hama i protest mot president Bashar al-Assad og hans regime. Det medførte at president Assad sparket sin guvernøren i byen, i håp om at demonstrasjene avtok. Da så ikke skjedde, omringet syriske stridsvogner og militærstyrker byen. Minst 16 personer er drept siden da, melder The Middle East Channel.

Nå har syrere i Hama satt opp en rekke sjekkposter for å hindre de syriske sikkerhetsstyrkenes inntog i byen. De barrikaderer seg også med brennende bildekk og søppelkasser.

Syriske myndigheter nekter både journalister, menneskerettighetsaktivister og uavhengige observatører å komme inn i landet, så hva som faktisk pågår i Hama akkurat nå, er det vanskelig å få bekreftet.

Opprørsby nummer én Hama er tradisjonelt den mest regimekritiske byen i det lukkede landet. Ikke uten grunn: I februar 1982 satte daværende president Hafez al-Assad (faren til dagens president) inn sine beryktede sikkerhetsstyrker inn i byen for å slå ned et opprør i regi av det syriske muslimske brorskapet. Det endte i en massakre der minst 10.000 menn, kvinner og barn ble drept.

«Situasjonen i går lignet, etter at 500 soldater stormet inn i byen, der de skadde minst 20 personer etter at de åpnet ild. Men det er ikke et islamistisk opprør denne gang», skriver Independents kommentator og Midtøsten-ekspert Robert Fisk, som mener at de nåværende - og kommende opptøyer i Hama - og Syria - ble «plantet i den historiske byen for 29 år siden».

Syria fordømmer USA Syria anklager nå USA for å «blande seg inn» i interne syriske saker etter at den amerikanske ambassadøren til landet reiste til Hama. Det syriske innenriksministeriet sier at ambassadør Robert Fords besøk var et «tydelig bevis» på amerikansk innblanding i det pågående opprøret i landet, melder BBC.

Amerikansk utenriksdepartement har tidligere sagt at Ford dro til byen i solidaritet med demonstrantene. Syriske myndigheter fordømmer besøket:

- Tilstedeværelsen av den amerikanske ambassadøren i Hama uten tidligere tillatelse er et klart bevis på USAs engasjement i de pågpende hendelser i Syria. Et bevis på USA forsøker å oppildne en eskalering i situasjonen, noe som kan forstyrre Syrias sikkerhet og stabilitet, melder syrisk utenriksdepartement i en uttalse, melder Al Jazeera.

ØYENVITNE:  Syreren Ibrahim Jamal al-Jahamani, er nylig kommet ut av syrisk fengsel, og er blitt intervjuet av Ap på den syrisk-jordanske grensa. Mannen forteller at han så en 15 år gammel gutt ble torturert til døde, og peker på øynene sine for å signalisere at han så gutten bli slått til døde av syriske avhørere. 15-åringen er bekreftet savnet fra den sørlige byen Deraa, hvor opprøret i Syria startet i midten av mars i år. Dagbladet klarer ikke å få bekreftet historien på grunn av at Syrias grenser er stengt for vestlige journalister. Foto: Raad Adayleh/Ap/Scanpix
ØYENVITNE: Syreren Ibrahim Jamal al-Jahamani, er nylig kommet ut av syrisk fengsel, og er blitt intervjuet av Ap på den syrisk-jordanske grensa. Mannen forteller at han så en 15 år gammel gutt ble torturert til døde, og peker på øynene sine for å signalisere at han så gutten bli slått til døde av syriske avhørere. 15-åringen er bekreftet savnet fra den sørlige byen Deraa, hvor opprøret i Syria startet i midten av mars i år. Dagbladet klarer ikke å få bekreftet historien på grunn av at Syrias grenser er stengt for vestlige journalister. Foto: Raad Adayleh/Ap/Scanpix Vis mer