Hama Ziad avslørt av prostituert

KIEFERSFELDEN I TYSKLAND (Dagbladet): Hama Ziad var en av hans 13 identiteter. Fra Oslo styrte kurderen en av de aller største menneskesmugler-ligaene i Europa. Ligaen skal ha smuglet 6000 mennesker til Vest-Europa og tjent mer enn 300 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha blitt pågrepet i Oslo sentrum 3. juli i fjor er Hama Ziad nå utlevert til Tyskland der han venter på at saken skal komme for retten. Han risikerer opp til 10 års fengsel.

Politietterforskningen i denne saken ble styrt fra et lite kontor i den tyske byen Kiefersfelden, på grensa til Østerrike.

Kriminalhauptkommissar Eckard Lang skryter av et effektivt og godt samarbeid med norsk politi når han nå skyver vekk sløret som har ligget over denne saken i mer enn et år.

- Det pågår fremdeles mye etterforskning i denne saken, men de fleste hovedpersonene er nå pågrepet. Derfor kan vi fortelle det norske folk hva smuglerne har bedrevet og hvordan vi har avslørt dem. Vi regner med at denne ligaen har fraktet 6000 mennesker fra grensebyen Mosul i Irak til Libanon og videre med båt inn til sørspissen av Italia.

- Derfra reiste de med buss og tog til Roma for å få hjelp av ligaen, som stilte med campingbiler og personbiler for å frakte dem over Brennerpasset til Tyskland, Danmark, Sverige og Norge, sier Lang til Dagbladet.

- Under etterforskningen har vi funnet bevis for at ligaen har sendt flere millioner tyske mark til et firma i Istanbul, forteller Eckard Lang.

Samtidig oppdaget norsk politi at en konkurrende liga hadde sendt minst 22 millioner kroner til Abdul Maijed i Istanbul, et firma som har fungert som pengesentral for menneskesmugler-ligaer.

Av de 6000 illegale flyktningene har politiet klart å pågripe 400 personer.

Etterforskningsledelsen har gitt operasjonen kodenavnet ABUZIRO, som er navnet til en av de andre hovedmennene i ligaen.

Gjerningsmennene er tyrkiske og irakiske kurdere.

Flyktningene var kurdere fra Irak og Syria. De betalte i gjennomsnitt 6000 amerikanske dollar (cirka 60000 norske kroner) for å bli transportert til Tyskland.

Enorm fortjeneste

I tillegg til Tyskland var de endelige målene for flyktningene å komme til Danmark, Sverige og Norge.

Ligaen skal ha hatt en fortjeneste fra denne virksomheten på mer enn 300 millioner kroner.

Det italienske grensepolitiet i Bolzano oppdaget at det var noe på gang da det stadig kom nye flyktninger til byen. Derfra ble de kjørt med biler gjennom Brennerpasset til Østerrike og videre til Hamburg i Tyskland.

Fra denne dreieskiva er de kurdiske flyktningene spredt videre til mange forskjellige europeiske land.

Rømte til Oslo

- Italienerne så at det var noe stort på gang og ba om tysk assistanse ettersom de selv ikke hadde tilstrekkelig med mannskaper. Slike organisasjoner har alltid et sentralt telefonnummer som alle ringer inn til. Det klarte vi å finne, forteller Eckard Lang.

- Etterpå peilet vi oss inn på noen av guttene som styrte trafikken i Roma og Bolzano ved hjelp av ei italiensk hore. Hun ringte et telefonnummer hun fikk av oss og fortalte at hun ville til Tyskland. På den måten fikk hun møte en av smuglerne på kafé. Vi hadde folk som passet på og overtok mannen da situasjonen var moden for det.

- Selve hovedmannen, altså Hama Ziad, styrte først arbeidet fra Roma og Bolzano. Vi sendte ut en internasjonal etterlysning på ham. Da det begynte å bli hett for Hama Ziad, flyktet han nordover og etablerte seg i Oslo. Derfra opererte han i nesten ett år før vi pågrep ham i et samarbeid med norsk politi.

Billig heroin

Flere av ligaens medlemmer har også vært mistenkt for å ha smuglet heroin. Politiet, både i Norge og Tyskland, har etterforsket sakene.

Statsadvokaten i den italienske byen Trento har fått øynene opp for den menneskesmuglingen gjennom Italia og har uttalt at han skal ta alle som har medvirket i denne spesielle ligaen.

- For å gjøre noe effektivt i dette arbeidet er vi helt avhengig av internasjonalt politisamarbeid. I denne saken har vi jobbet sammen med gode kolleger i Italia, Østerrike, flere byer i Tyskland og i Norge, sier kriminalsjefen.

Selv om politiet har pågrepet og fengslet et tjuetall personer, fortsetter menneskesmuglingen. Det kommer fremdeles båter til Italia som er fylt opp med illegale flyktninger.

- De har skiftet rute. Nå kommer de først til Milano og sender dem videre med biler til Frankrike og oppover til Tyskland, England og Skandinavia. Vi vet også at flere konkurrerende organisasjoner jobber på det samme markedet, sier Eckard Lang.

Kurderne i disse organisasjonene skaffer seg reisepass for hele Schengen-området og kan på den måten reise på ferie til Irak, dersom de gjør det gjennom Tyrkia.

TATT: Hver dag arresteres illegale innvandrere av grensepolitiet i Zinnwald, på grensa mellom Tyskland og Tsjekkia. Denne kvinnen ble tatt av politiet like etter midnatt, da hun og tre rumenske menn forsøkte å krysse grensa. Etter noen timer i tysk fengsel, ble hun sendt tilbake til Tsjekkia.
OPPNØSTING: - Det pågår fremdeles mye etterforskning i denne saken, men de fleste hovedpersonene er nå pågrepet, sier den tyske politietterforkeren Eckard Lang.
LIGAEN: Abuziro (øverst) og Hama Ziad styrte ligaen med jernhånd.