Hamas: - Aksepter kravene, eller forvent en langvarig krig

Forhandlingene i Egypt står i stampe.

MASSIVE ØDELEGGELSER:  To palestinske menn skuer ut over det som en gang var et nabolag: Al-Shaas, som ligger i den nordlige delen av Gaza, nærmest den israelske grensepasseringen Erez. Rundt 10 000 palestinske hjem ble ødelagt under sommerens kamper mellom Israel og Hamas. Foto: Roberto Schmidt/Afp/Scanpix
MASSIVE ØDELEGGELSER: To palestinske menn skuer ut over det som en gang var et nabolag: Al-Shaas, som ligger i den nordlige delen av Gaza, nærmest den israelske grensepasseringen Erez. Rundt 10 000 palestinske hjem ble ødelagt under sommerens kamper mellom Israel og Hamas. Foto: Roberto Schmidt/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske og palestinske forhandlere er nå i Kairo for å forsøke å bli enige om en våpenhvile, men partene sliter med å bli enige. Hamas' utenrikssjef, Osama Hamdan, skriver følgende på sin Facebook-side i kveld:

«Israel må akseptere kravene til det palestinske folket, ellers vil det bli en lang utmattelseskrig», er Hamdans ord.

Skjær i sjøen Medlemmer av både Hamas og Islamsk Jihad sier at forhandlingsforslaget de nå har mottat ikke møter deres krav, ifølge israelske Ynet. Det palestinske forhandlingsmedlemmet Bassam Salhi sier at partene har gjort framskritt i samtalene, men at det ikke er mer enn 50 prosents sjanse på at partene klarer å bli enige. 

Det egyptiske forslaget binder både israelerne og palestinerne til å ikke begå noen handlinger mot motparten, verken fra «sjø, luft eller land». Palestinerne må også forplikte seg til ikke å bygge tunneller inn i Israel.

Men det er mange skjær i sjøen før partene skal klare å bli enige. Ifølge forslaget skal Israel måtte godta en palestinsk samlingsregjering med både Hamas og Fatah. Ikke mye tyder på at israelerne er villige til å godta en samlingsregjering. Avtalen skal også tillate at «varer sendes mellom Vestbredden og Gaza», melder Haaretz.

Avtalen har også mange hull. Hamas ønsker å bygge en havn og en flyplass i Gaza. Organisasjonen frykter at hvis de ikke får alle sine ønsker inn i en mulig våpenhvile avtale nå, vil de aldri klare å få innfridd det de mener er rettmessige krav.
 
Over 400 000 hjemløse Israel startet sin massive bombing av Gaza den 8. juli, etter daglige rakettutskytninger fra Gaza og inn i Israel. De har også gjennomført en massiv bakkeinvasjon i det overbefolkede og fattige området som har 1,8 millioner innbyggere. Ifølge FN er 425 000 av palestinerne blitt tvunget på flukt fra sine hjem som følge av militæroperasjonen.

1900 palestinere og 67 israelere har hittil mistet livet denne sommeren. De fleste av de palestinske døde er sivile.

Israel og palestinerne ble onsdag enige om å utvide den pågående våpenhvilen med fem dager, mens forhandlingene pågår i Egypts hovedstad.

KLAR TALE:  Hamas-lederen Osama Hamdan skriver i kveld at Israel må godta Hamas' sine krav for våpenhvile. - Ellers blir det utmattelseskrig, skriver han på sin Facebook-side i kveld. Arkivfoto: Fadel Senna/Afp/Scanpix
KLAR TALE: Hamas-lederen Osama Hamdan skriver i kveld at Israel må godta Hamas' sine krav for våpenhvile. - Ellers blir det utmattelseskrig, skriver han på sin Facebook-side i kveld. Arkivfoto: Fadel Senna/Afp/Scanpix Vis mer