Hamas: - Dere behandler kvinner som dyr

Hamas mener du ikke vet hvem faren din er.

HAMAS-LEDER: Mahmoud Al-Zahar taler under en pressekonferanse tidligere i høst. Hamas-lederen er flytende i engelsk og er den som representerer Hamas overfor andre lands myndigheter. Foto: AFP
HAMAS-LEDER: Mahmoud Al-Zahar taler under en pressekonferanse tidligere i høst. Hamas-lederen er flytende i engelsk og er den som representerer Hamas overfor andre lands myndigheter. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hamas tok over makta på Gaza-stripa i 2007 etter at de vant et demokratisk valg året før. Siden den gang har de beholdt makta gjennom blokade fra Egypt og Israel og en krig med Israel jula 2008. På samme tid har de skutt flere tusen raketter inn i Israel.

I disse dager diskuterer Israel en fredsløsning med palestinernes president Mahmoud Abbas, i den anledning har Hamas' utenriksminister, Mahmoud Al-Zahar, gikk et intervju til Reuters. Hamas er forøvrig ikke representert i forhandlingene med Israel.

- Dere har ingen religion I intervjuet går Al-Zahar til et kraftig angrep på Vesten og våre verdier. Hamas-toppen anla tonen i intervjuet da han talte til folket i Gaza tidligere denne uka og sa følgende, ifølge Haaretz:

- Dere lever ikke som mennesker. Dere lever ikke en gang som dyr. Dere aksepterer homoseksualitet. Og så kritiserer dere oss? sa han henvendt til Vesten.

Det er mangelen på religion som gjør at vestlige mennesker befinner seg på et så lavt nivå, ifølge Al-Zahar.

- Vi har rett til å leve våre liv i overenstemmelse med vår religion, ikke deres Vestens religion. Dere har ikke noen religion, dere er sekulære, sier Al-Zahar i Reuters-intervjuet.

- Behandler kvinner som dyr Videre mener han at det er islamistene i Hamas som praktiserer likestilling, ikke vestlige samfunn.

- Det er vi som respekterer og ærer kvinner - ikke dere. Dere behandler kvinner som dyr. Kvinner har én ektemann og hundretusenvis av elskere, sier Al-Zahar, før han sår tvil om farskap til mennesker i Vesten.

OVERLEVDE: Israel forsøkte å drepe Mahmoud Al-Zahar i 2003 etter at en selvmordsbomber hadde tatt livet av 15 sivile i Israel. Al-Zahar smiler her fra sykehussengen etter at han overlevde angrepet, en av sønnene hans ble imidlertid drept i det israelske angrepet. Foto: Reuters
OVERLEVDE: Israel forsøkte å drepe Mahmoud Al-Zahar i 2003 etter at en selvmordsbomber hadde tatt livet av 15 sivile i Israel. Al-Zahar smiler her fra sykehussengen etter at han overlevde angrepet, en av sønnene hans ble imidlertid drept i det israelske angrepet. Foto: Reuters Vis mer

- Dere vet ikke hvem som er far til deres sønner, fordi dere ikke respekterer kvinnene.

Hamas har nå konsolidert makta på Gaza og har «islamisert» befolkningen med en rekke lye lover. Det er blant annet ulovlig for kvinner å kjøre motorsykler eller røyke vannpipe. Al-Zahar avviser kritikken om at Hamas har gått for langt i islamiseringen av samfunnet på Gaza.

- Er det kriminelt å islamifisere folk? Jeg er muslim og følger min tradisjon, hvorfor skulle jeg ikke det? Vi forstår dere vestlige mennesker svært godt. Dere er fattige mennesker. Moralsk fattige. Så ikke kritiser oss fordi vi er hva vi er, sier Zahar.

- Skam dere Det som provoserer Al-Zahar mest med Vesten er at man fordømmer Hamas, mens man har nær kontakt med erkefienden Israel.

- Vesten bør skamme seg for å støtte Israel, vet dere ikke at folk drepes her?

Hamas-toppen advarer videre Israel mot en ny Gaza-krig. Han mener Israel vil betale en svært høy pris for nok et angrep på Gaza-stripa de trakk seg tilbake fra i 2005.

- Vi vurderer svært seriøst Israels trussel om å angripe Gaza igjen. Men vi sier helt åpent at hvis Israel går inn på Gaza-stripa igjen, vil de betale en svært høy pris og de vil ikke oppnå sine mål. De bør tenke seg om tusen ganger før de går til krig mot oss igjen.

Norge støttet Hamas-koallisjon Norge normaliserte forholdet til Hamas da de gikk inn i en koalisjonsregjering med Fatah i 2007. Dette innebar ingen anerkjenning av Hamas, ifølge regjeringen, selv om mange både i Norge og utlandet oppfattet det slik.

2008: En annen av Al-Zahars sønner ble drept i et israelsk angrep i 2008. Her gråter han ved båren. Foto: Reuters
2008: En annen av Al-Zahars sønner ble drept i et israelsk angrep i 2008. Her gråter han ved båren. Foto: Reuters Vis mer

Den norske regjeringen fordømmer Hamas' militære maktovertakelse i 2007, og ønsker at Fatah og Hamas forsones.

- Det er ikke mulig å inngå en endelig fredsløsning så lenge palestinerne er politisk og geografisk splitte, heter det i regjeringens oppsummering av forholdet til Hamas.

USA og EU har fortsatt Hamas på lista over terrororganisasjoner.