Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas avviser våpenhvile

Seint i går smalt to israelske raketter inn i naboblokka til Hamas-leder Ahmed Yassin. Men organisasjonen nekter våpenhvile. Hvem er egentlig Hamas?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke meldt om drepte etter at to raketter traff hjemmet til Hamas-medlemmet Abu Imad Sarsor i Gaza by seint i går kveld. Angrepet traff bare en blokk unna hjemmet til Hamas' grunnlegger og åndelige leder, den rullestolbundne Ahmad Yassin.

Offensiv av likvidasjoner

Tirsdag unngikk Hamas-lederen Abdel Aziz al-Rantissi såvidt å bli drept da israelske helikoptere skjøt raketter mot bilen hans. En fem år gammel jente ble drept i angrepet. Onsdag ble fire Hamas-medlemmer drept. Dagen etter ble den framtredende Hamas-lederen Yasser Taha, hans kone og parets to små barn drept av israelske raketter. I går kveld ble så Hamas-medlemmet Fuad al-Lidawi (26) drept på samme måte.

Etter at en palestinsk sjølmordsbomber tok med seg 16 mennesker i døden da han sprengte en buss i Jerusalem onsdag, har Israel truet med å utslette Hamas fullstendig. Ifølge israelsk radio har hæren fått ordrer om å knuse Hamas. Alle medlemmer av organisasjonen, inkludert Ahmad Yassin, er nå mål for israelske angrep, ble det sagt. I går var ikke rakettene langt unna ham.

Mange sympatisører

Hamas betyr «iver» på arabisk, men bokstavene er også en forkortelse for Harakat al-Muqawama al-Islamiya, Islamsk motstandsbevegelse. Organisasjonen ble opprettet under det første palestinske opprøret, intifadaen, og feiret 15-årsjubileum i desember i fjor. Til 40 000 jublende sympatisører i Gaza markerte Ahmad Yassin dagen med å spå Israels undergang innen år 2025.

Grasrotorganisasjonen er oppdelt i en politisk og en militær fløy, og har et ukjent antall aktive medlemmer. Antallet sympatisørene i de palestinske områdene er oppe i flere titalls tusen. Dette skyldes ikke minst organisasjonens utstrakte humanitære arbeid. Den bygger skoler, sjukehus og religiøse sentra.

Men det er Hamas' væpnede gren Izzedine al-Qassam-brigadene som får organisasjonen i nyhetene. Hamas har sammen med den mindre og løsere organiserte terrororganisasjonen Islamsk Jihad, stått bak 80 sjølmordsaksjoner i løpet av de ti siste åra. Og det er lite som tyder på at dette kommer til å avta:

- Enhver israeler er et mål nå, sa Hamas-talsmannen Mahmoud Zahar til CNN etter de israelske helikopter-angrepene i går.

Hamas har to uttalte mål med bombeaksjonene. For det første vil de tvinge israelske styrker ut av okkuperte områder. På lang sikt ønsker organisasjonen å etablere en islamsk stat i det historiske Palestina, et landområde som nesten er identisk med dagens Israel.

Kilder: BBC og AP

VOKTES NØYE: </B>Hamas' åndelige leder Ahmed Yassin voktes av et kobbel av sikkerhetsvakter når han ferdes omkring.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media