Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas ber om våpenhvile

Er villig til å komme Israel i møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas\' statsminister Ismail Haniyeh gikk i dag offentlig ut og ba om en våpenhvile med Israel og tar dermed et viktig steg for å komme Israel i møte, melder AP.


- Vi snakker om en gjensidig vidtrekkende ro, noe som betyr at fienden må oppfylle sine forpliktelser. Israelerne må stanse aggresjonen, henrettelsene og invaderingene, de må avslutte sanksjonenen og åpne grensene, sa Haniyeh i sin tale på Gaza Islamic University.

Gazas grenser har vært lukket siden Hamas tok kontroll over området i juni.

Egypt har forhandlet

Haniyeh brukte ordet «tahdia» om våpenhvilen for å understreke at den er uformell. Han unngikk å bruke ordet «hudna» som ville innebære anerkjennelse av Israels rett til å gjengjelde angrepene, sier representanter for Hamas til AP.

Israel og Hamas nekter å snakke med hverandre, men Egypt har de siste dagene fungert som mellomledd og ført samtaler mellom partene. USA støtter de egyptiske myndighetene og presser partene til å bli enige om en våpenhvile, etter at de siste to ukene har vært uvanlig voldelige og 130 mennesker har blitt drept.

- Våre egyptiske brødre jobber med saken. Vi som palestinere venter på de israelske svarene. Ballen er på Israels halvdel, sier Haniyeh.

Kampene har roet seg de siste dagene, men begge sider har avvist at de snakker om en formell våpenhvile.

FORHANDLER VIA EGYPT: Hamas\' statsminister Ismail Haniyeh la i dag fram en rekke vilkår han vil at Israel oppfyller slik at det kan komme istand en våpenhvile mellom partene. Foto: Scanpix
FORHANDLER VIA EGYPT: Hamas\' statsminister Ismail Haniyeh la i dag fram en rekke vilkår han vil at Israel oppfyller slik at det kan komme istand en våpenhvile mellom partene. Foto: Scanpix Vis mer

Israel har foreløpig ikke kommentert Hamas\' utspill.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media