Hamas beskyldes for tvangsislamisering av Gaza

Hamas hevder det er frivillig å slutte seg til «dydskampanjen».

En palestinsk mann vifter med et palestinsk flagg i Gaza. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/Scanpix
En palestinsk mann vifter med et palestinsk flagg i Gaza. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På badestrendene får folk beskjed om å kle på seg, og i butikkvinduene må utstillingsdukker i undertøy fjernes. Hamas forsøker å islamisere Gazastripen med tvang, mener menneskeretts-forkjempere.

Hamas har satt i gang en kampanje for å få innbyggerne på Gazastripen til å leve i tråd med det islamistbevegelsen kaller islamske verdier.

Som et ledd i denne kampanjen krever lederen av høyesterett at kvinnelige advokater ikler seg hijab og «anstendige» klær, noe som har ført til et ramaskrik fra advokatforeningen og menneskeretts-organisasjoner.

Hamas hevder på sin side at det fremdeles er frivillig å slutte seg til «dydskampanjen». At mange av innbyggerne gjør det, er enkelt og greit et uttrykk for ønsket om en mer konservativ offentlighet, argumenterer islamistbevegelsen, som tok makten på Gazastripen for to år siden da rivalene i Fatah ble nedkjempet og kastet ut.

Etter maktovertakelsen ble det fra Hamas-hold uttalt at en tvungen islamisering av Gazastripen ikke ville komme på tale. Det er imidlertid i ferd med å forandre seg, sier menneskeretts-forkjemperen Khalil Abu Shammala.

- Det er åpenbare forsøk på å islamisere samfunnet. Hamas forsikringer står i skarp kontrast til hva vi ser på gata, sier Abu Shammala, som bor i Gaza by.

Nei- og ja-liste

Det er departementet for religiøse saker som står bak kampanjen for en mer islamsk offentlighet.

Hamas-lederen Khalil Al Haiakommer til en folkesamling i Gaza. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/Scanpix
Hamas-lederen Khalil Al Haiakommer til en folkesamling i Gaza. Foto: EPA/MOHAMMED SABER/Scanpix Vis mer

Lister over hva som er tillatt og ikke, blir sirkulert i moskeer og hengt opp som plakater. Menn og kvinner bør feire bryllup i hvert sitt rom, og ungdommer bør ikke lytte til musikk med «stemningsvekkende» tekster, er blant det som står å lese på listen.

- Vi må oppmuntre folk til å være dydige og holde dem borte fra syndige aktiviteter, sier Abdullah Abu Jarbou, viseminister i departementet.

Skylder på blokaden

Etter at Hamas tok kontroll på Gazastripen, ble grensene til Israel og Egypt stengt. Det har ikke bedret situasjonen, mener Hamdi Shakour, som også er menneskerettighetsforkjemper.

- Isolasjonen har nørt opp under ekstremisme og mørke ideer, mener Shakour.

Til tross for Hamas bestrebelser på å sette sitt preg på samfunnet, finnes det fremdeles små lommer av sekulært hverdagsliv. Utlendinger i vestlige klær blir sjelden plaget på Gazastripen, og fortsatt er det mulig å få øye på kvinner, mange av dem muslimer, i moderne påkledning på finere kafeer og restauranter.

Hijab-påbud i skolen

I statlige skoler er det i utgangspunktet frivillig for jenter om de vil ikle seg hijab eller ikke. Likevel har en skole allerede innført obligatorisk hodeplagg for jenter, og lærere blir nå bedt om å presse elevene til å ha dem på, forteller utdanningsdepartementets talsmann, Khaled Radi.

Klesbransjen har mer enn noen andre fått merke kampanjen. Politiet har fjernet merkelapper fra pakninger med underbukser og behåer som viser bilder av kvinner i undertøy. Andre butikkeiere er blitt bedt om å fjerne hodene til utstillingsdukkene for å unngå å bryte med islams forbud mot kopi og avbildning av mennesker.

Håndhevelsen er imidlertid svært uregelmessig, og de fleste butikkeierne har satt dokkene tilbake etter politivisittene.

Slår ned på strandløver

18 år gamle Mohammed Amta sier at han fikk beskjed av sivile politimenn om å ta på seg en skjorte da han gikk på stranden i Gaza by i bar overkropp. De to sølvringene hans og et flettet halskjede falt heller ikke i smak.

- De sa at utseendet mitt var i strid med islam og et symbol på vestlig kultur, sier 18-åringen.

Abu Jarbou i departementet for religiøse saker insisterer på at Hamas ikke har til hensikt å tvinge gjennom sitt syn med makt. Men islamsk lovgiving vil likevel bli en realitet, forsikrer han.

- En gang i fremtiden. Det er uunngåelig.

(NTB)