KRAFTIG BOMBING: Israel har sluppet en mengde bomber over Gaza torsdag og fredag. Dette bildet er fra torsdag, tatt nord i Gaza. Foto: REUTERS/Gil Nahushtan/Scanpix
KRAFTIG BOMBING: Israel har sluppet en mengde bomber over Gaza torsdag og fredag. Dette bildet er fra torsdag, tatt nord i Gaza. Foto: REUTERS/Gil Nahushtan/ScanpixVis mer

Hamas erklærer «Vredens dag» på Vestbredden

Etter topplederdrap og bombing av moské.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nizar Rayan, en av topplederne i Hamas, ble drept i et israelsk bombeangrep torsdag da et israelske F16- fly bombet huset hans i flyktningleiren i Jabaliya.

Dødsfallet, samt Israels massive bombing de siste dagene, har fått Hamas til å erklære fredag som «vredens dag», melder flere nyhetsbyråer.

At tre palestinske brødre ble drept i et israelsk luftangrep i Khan Younis sør på Gazastripen, vil ikke gjøre sinnet mindre.

De tre brødrene i alderen sju til ti år var ute og lekte i en gate i Khan Younis da de israelske rakettene slo ned fredag ettermiddag.

Angrepet var ett av over 30 angrep mot Gazastripen som Israel gjennomførte fredag, ifølge NTB.

Erklæringen har fått Israel til å høyne sikkerhetsnivået, spesielt i Jerusalem, melder Jerusalem Post.

Bomber mot Israel

Det er ikke meldt om selvmordsaksjoner. Men Hamas har gjenopptatt rakettangrepene mot Israel, etter en pause natt til fredag. Minst sju raketter har truffet byen Ashkelon nord for Gaza, melder avisa Haaretz.

Tre av de russiskproduserte Grad-rakettene slo ned inne i byen, som har 110.000 innbyggere, ifølge israelsk politi. To israelere ble såret i angrepet.

Flere palestinske raketter er også skutt mot den israelske byen Sderot, kun få kilometer nordøst for Gazastripen, skriver NTB.

Palestinerne markerer også den kraftige misnøyen på mer fredelig vis.
 
Flere tusen palestinere demonstrerer fredag i Ramallah og i Jerusalem mot Israels offensiv mot Gazastripen.

Demonstrasjon og steinkasting

I Ramallah på Vestbredden samlet tusenvis av palestinere seg til demonstrasjon etter fredagsbønnen, opplyser politiet.

- Vi vil ofre vår sjel og vårt blod for Gaza, ropte demonstrantene. De ropte også antiisraelske slagord, og oppfordret islamister til å «slå til mot Tel Aviv», melder NTB.

I den arabiske delen av Jerusalem var situasjonen spent. Over 3000 palestinere deltok i fredagsbønnen i Al-Aqsa-moskeen, og det israelske sikkerhetsoppbudet var ekstra stort.

Etter fredagsbønnen samlet flere hundre palestinere seg til demonstrasjon, og kastet stein mot de israelske sikkerhetsstyrkene.

420 drept

Samtidig fortsetter Israels militæroffensiv mot Gazastripen med uforminsket styrke, for sjuende dag på rad. Husene til flere Hamas-medlemmer samt en moské var blant målene.

Etter en uke med stadige luftangrep har minst 420 palestinere blitt drept og over 1.700 såret.

Fredag virket det som om Israel hadde skiftet taktikk, og advarte på forhånd beboerne i noen av husene om at bygningene ville bli bombet, slik at de kunne komme seg unna før husene ble bombet til ruiner, skriver NTB.

Ved ett tilfelle avfyrte også israelerne først en lydbombe for å varsle sivile om å komme seg i skjul. Det melder både palestinske og israelske kilder.

Over 20 hus som bebos av høytstående Hamas-medlemmer og deres familier ble ødelagt i angrepene fredag formiddag.

STORE SIVILE SKADER: 420 palestinere er drept. Foto: REUTERS/Ismail Zaydah/Scanpix
STORE SIVILE SKADER: 420 palestinere er drept. Foto: REUTERS/Ismail Zaydah/Scanpix Vis mer

De fleste husene var trolig tomme for folk da angrepene kom, men minst en person ble drept da en israelsk rakett traff huset hans i flyktningleiren Jabaliya nord på Gazastripen, melder NTB.

Også en moské ble ødelagt i fredagens angrep.

Natt til fredag ble blant annet flere våpenlagre og utskytingsramper for raketter ødelagt, ifølge en israelsk militærtalskvinne.

Israel startet militæroperasjonen som et forsøk på å få slutt på de stadige rakettangrepene fra Gazastripen mot Israel. Men det virker ikke å ha nyttet, for palestinske raketter forsetter å treffe israelske mål.

(Dagbladet.no/NTB)

TREFFER BOLIGER: I enkelte tilfeller har Israel nå advart på forhånd om hvor de vil bombe. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/Scanpix
TREFFER BOLIGER: I enkelte tilfeller har Israel nå advart på forhånd om hvor de vil bombe. Foto: REUTERS/Ronen Zvulun/Scanpix Vis mer