BOMBET I DAG: Israels bombing etter raketter fra Gaza skadet flere hus og drepte en mann i dag tidlig: Foto: REUTERS/Suhaib Salem
BOMBET I DAG: Israels bombing etter raketter fra Gaza skadet flere hus og drepte en mann i dag tidlig: Foto: REUTERS/Suhaib Salem Vis mer

Hamas går med på våpenhvile

Gir Israel ei uke på å trekke seg ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• - Israel vil bestemme når det er krig og fred

Hamas vil gå med på en umiddelbar våpenhvile og gir Israel en uke på å trekke seg ut av Gazastripen, sier en Hamas-talsmann, ifølge BBC News.

Det ventes at Hamas-lederen Khaled Meshaal, som lever i eksil, skal komme med uttalelse angående våpenhvilen senere i dag i Syria.

Dette rapporteres fra flere ulike hold i Syria og Gaza.

Hamas-talsmannen Ayman Taha sier i ettermiddag til nyhetsbyrået Reuters at våpenhvilen gjelder også andre militante grupperinger på Gazastripen.

Lederen for den islamistiske grupperingen Jihad i Gaza, Daoud Shihab, bekrefter meldingen om våpenhvilen, ifølge AP. 

Han forteller at de ulike militante gruppene skal inngå en formell avtale senere i dag.

Vil åpne grensene

Hamas og de andre gruppene i fraksjonen krever at Israels Gaza-okkupasjon opphører og alle grensene åpnes opp igjen, slik at området kan få de nødvendige forsyningene. 

Palestinernes president Mahmoud Abbas gjentar samtidig kravet om at en internasjonal fredsbevarende styrke må utplasseres på Gazastripen «for å beskytte det palestinske folket».

Israel har tidligere gjort det klart at troppene forblir i Israel, så lenge landet anser det som nødvendig. 

Minst 1300 palestinere og 13 israelere har blitt drept i krigshandlinger som har pågått siden 27. desember, rapporterer palestinske kilder ifølge BBC.

USAs påtroppende president Barack Obama  er glad for våpenhvilen.

- Obama vil gjøre det han kan for å hjelpe israelerne og palestinerne med å få til en fredelig løsning på Gazastripen, sier Obamas talskvinne, Brooke Anderson.

Obama vil snakke mer om Gaza når han er innsatt som president tirsdag.


Ensidig våpenhvile

Etter et møte i det israelske sikkerhetskabinettet i går kveld, erklærte den israelske statsministeren Ehud Olmert våpenhvile, som trådte i kraft klokka 01 i natt norsk tid.

Under en tale etter møtet kom han med en lengre appell til den palestinske sivilbefolkningen.

- Vi hatet dere ikke, og vi ønsket ikke å skade dere. Deres smerte rører oss alle. Jeg vil oppriktig beklage på vegne av Israel overfor alle som ble unødvendig berørt, sier Olmert.

Han mener imidlertid det er den militante palestinske organisasjonen som må ta skylda for de store sivile tapene.

- Israel er ikke deres fiende. Hamas er deres fiende, sier Israels statsminister i sin appell til den lidende befolkningen.

Det var i går kveld liten tvil om at våpenhvilen er ensidig, og til og med mens Israels sikkerhetskabinett satt i sitt kveldsmøte, ble det skutt en rakett over grensa fra palestinsk side, ifølge Sky News.

En Hamas-talsmann uttalte at den militante organisasjonen ikke vil respektere våpenhvilen, og at Hamas vil fortsette sin motstandskamp med raketter så lenge det er israelske soldater igjen i Gaza, ifølge BBC News.

Hamas krever full tilbaketrekning, slutt på den økonomiske blokaden av Gaza og åpne grenseoverganger.

Stille i syv timer

I løpet av morgentimene i dag ble det avfyrt fem raketter fra Gaza mot den sørlige byen Sderot, meldte flere nyhetsbyråer.

Ifølge CNN skal ingen ha blitt såret eller drept i de innledende angrepene mot Israel. Rakettene skal ha truffet åpne områder.

Det skal også ha vært mindre trefninger mellom partene i det nordlige Gaza etter at våpenhvilen inntrådte, ifølge det israelske forsvaret.

Israel svarte å bombe en rakettutskytningsbase på Gazastripen noen timer senere. 

Statsminister Olmert sa i løpet av morgentimene i dag at den israelske våpenhvilen er skjør etter nye angrep fra Gaza.

-  Den ensidige våpenhvilen vurderes nå minutt for minutt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer