KONVERTERTE OG SPIONERTE: Mosab Hassan Yousef (32) konverterte til kristendommen og vervet seg som spion for israelsk etterretning, forteller han i ny bok som kommer til uka. Foto: Haaretz
KONVERTERTE OG SPIONERTE: Mosab Hassan Yousef (32) konverterte til kristendommen og vervet seg som spion for israelsk etterretning, forteller han i ny bok som kommer til uka. Foto: HaaretzVis mer

Hamas-grunnleggerens sønn ble Israel-spion

Slik saboterte «Den grønne prinsen» palestinske selvmordsangrep og attentatet mot Shimon Peres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):  Mosab Hassan Yousefs vokste opp på Vestbredden, med en far som var med på starte den ytterliggående,  palestinske bevegelsen Hamas.

Men i over ti år opererte den nå 32 år gamle Mosab Hassan Yousef som spion for Shin Bet, Israels nasjonale sikkerhetstjeneste. Den oppsiktsvekkende avsløringen kommer fram i boka «Son of Hamas», som den israelske avisa Haaretz har fått tilgang på.

I boka forteller Yousef om hvordan han konverterte til kristendommen, og saboterte utallige selvmordsaksjoner og drapsforsøket mot daværende utenriksminister Shimon Peres.

«Den grønne prinsen»I årene fra 1996 til 2007 ble Yousef ansett for å være Shin Bets mest verdifulle kilde. Daglig forsynte han den israelske sikkerhetstjenesten med informasjon om selvmordsbombere og deres bakmenn i farens organisasjon.

Mosab Hassan Yousef, gikk under kallenavnet «Den grønne prinsen», med henvisning til Hamas' grønne flagg og det faktum av at han var sønn av en Hamas-grunnleggerne.

Selv sitter far Sheikh Hassan Yousef i fengsel og soner en seks års dom for terrorhandlinger.

Under den andre intifadaen som startet i 2000, bidro Yousefs opplysninger til arrestasjonen av noen av de mest ettersøkte palestinerne, deriblant Ibrahim Hamid (militant Hamas-leder på Vestbredden), Marwan Barghouti (en av Fatah-lederne og tippet som presidentkandidat, samt grunnlegger av den Fatah-tilknyttede Tanzim-militsen) og Abdullah Barghouti (bombeekspert).

Yousefs avsløringer er et voldsomt slag for Shin Bet, siden organisasjonens metoder blir beskrevet i detalj. Spionavsløringene rammer imidlertid den palestinske Hamas-bevegelsen langt hardere. Den pågående etterforskningen av drapet på Hamas-toppen Mahmoud al-Mabhouh har avdekket spor som tyder på at han ble forrådt av noen i egne rekker.

Fengslet av israelerneSheikh Hassan Yousef sier i en uttalelse at han ikke utelukker at sønnen ble rekruttert av israelsk etterretning. Han understreker samtidig at sønnen ikke var et aktivt medlem av Hamas, og derfor ikke hadde tilgang på sensitiv informasjon om planlagte aksjoner, melder nyhetsbyrået AP.

Mosab Yousefs spionkarriere startet da han ble fengslet av israelerne i 1996. Shin Bet-agenter forsøkte å verve ham til å infiltrere det øverste sjiktet av Hamas - og lykkes.

I 1997 ble Yousef sluppet fri. Hans kontaktperson i Shin Bet, sier den unge palestineren vervet seg fordi han ønsket å redde liv.

- Det utrolige er at ingenting ble gjort for pengenes skyld. Han gjorde det for noe han trodde på, sier personen, som omtales som kaptein Loai.

Vil befri soldat
Hovedpersonen selv har avvist stort sett alle intervjuhenvendelser etter at avsløringen ble kjent. Men på telefon fra California er han utvetydig overfor avisa Haaretz.

- Jeg skulle ønske jeg var i Gaza nå. Jeg ville tatt på meg uniform og vervet meg som israelsk spesialsoldat for å befri Gilad Shalit, sier Yousef.

Gilad Shalit er korporal i det israelske forsvaret og ble tatt til fange i juni 2006. Palestinske grupper krever løslatelse av palestinske fanger i bytte mot Shalit, som sitter i fangenskap i Gaza. Hamas-grunnleggerens sønn sier han frykter den israelske regjeringen skal gi etter for presset.

Et av de viktigste attentatene som Yousef var med på å avverge, var det planlagte angrepet mot daværende utenriksminister Shimon Peres.

I sine memoarer forteller 32-åringen at sommeren 2001 var det ingen i det israelske forsvaret som visste om operasjonene til den jordanske bombeeksperten Abdullah Barghouti.

Men amerikanske CIA var imidlertid blitt oppmerksom på Abdullah, og la press på palestinske selvstyremyndigheter om å få stanset ham.

Ikke mulig med fred
Under et møte mellom Abdullah, Fatah-toppen Marwan Barghouti og Yousefs far, Sheikh Hassan Yousef, ble han tydelig advart mot å gjennomføre flere angrep.

Men Abdullah overrumplet dem med å si at fire bomber allerede var sendt til den palestinske byen Nablus. Der skulle eksplosivene festet til Shimon Peres? bil.

Abdullah ble instruert om å ringe og avlyse operasjonen. Telefonen han ringte med var det nettopp Yousef som sørget for, og Shin Bet kunne dermed avlytte hele samtalen.

Abdullah ble etter en tid sluppet fri, men på nytt fengslet i 2003. Han er idømt 67 livstidsdommer.

32 år gamle Yousef sier han ønsker å formidle et fredelig budskap i boka han kommer med til uka. Han er imidlertid pessimistisk når det gjelder utsiktene til fred, og fordømmer farens organisasjon i sterke ordelag.

- Hamas kan ikke skape fred med israelerne. Det er imot hva deres Gud sier til dem. Det er umulig å skape fred med vantro, kun våpenhvile er mulig. Ingen vet det bedre enn meg, sier Yousef.


FORRÅDTE FAREN: En av Hamas-bevegelsens grunnleggere, Sheikh Hassan Yousef, under et arrangement på Vestbredden i 2006. Fra sin tilværelse bak israelske fengselsmurer fikk han sjokknyheten om at sønnen skal ha vært israelsk spion i over ti år. Foto: AFP PHOTO/ABBAS MOMANI/SCANPIX
FORRÅDTE FAREN: En av Hamas-bevegelsens grunnleggere, Sheikh Hassan Yousef, under et arrangement på Vestbredden i 2006. Fra sin tilværelse bak israelske fengselsmurer fikk han sjokknyheten om at sønnen skal ha vært israelsk spion i over ti år. Foto: AFP PHOTO/ABBAS MOMANI/SCANPIX Vis mer