PÅ VEI TIL FRIHETEN: En konvoi med palestinske fanger er på vei til friheten. Foto: Reuters/Ronen Zvulun/Scanpix
PÅ VEI TIL FRIHETEN: En konvoi med palestinske fanger er på vei til friheten. Foto: Reuters/Ronen Zvulun/ScanpixVis mer

Hamas har gitt fra seg Gilad Shalit

Har overlatt ham til egyptiske myndigheter. Israel løslater over 1000 palestinske fanger i bytte mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Al Arabyia melder i 8.25-tida at Gilad Shalit skal ha ankommet en israelsk militærleir ved Karem Abu Salem-grenseovergangen. Dette er foreløpig ikke bekreftet av andre medier, og den israelske avisa Haaretz melder at dette ikke er bekreftet ennå.

Ifølge Al Jazeera vil fangeutvekslingen av Shalit skje klokka ni, og at han skal befinne seg på den egyptiske siden av Karem Shalom-grenseovergangen.

I 7.30-tida ble det klart at Hamas hadde overlatt den israelske soldaten Gilad Shalit til egyptiske myndigheter. BBC meldte 30 minutter senere at Shalit skulle befinne seg ved Kerem Shalom-grenseovergangen.

- Dette er den lykkeligste dagen i mitt liv, sier faren Noam Shalit til israelsk TV 2.

Alle de 477 palestinske fangene som skal løslates av israelske myndigheter i dag skal befinne seg på grenseoverganger og prosessen med å overlate dem til Røde Kors har begynt, melder israelsk fengselsvesen til CNN. Ifølge israelsk radio skal allerede de første fangene ha blitt overlatt til egyptiske myndigheter.

I henhold til en avtale med Hamas som Egypt bidro til å mekle fram, skal Shalit løslates etter fem års fangenskap og byttes mot i alt 1 077 palestinske fanger. I dag vil 477 av dem løslates, men de resterende 550 vil løslates i løpet av de neste to månedene.

Tidlig i morges begynte fangetransporter med de palestinske fangene å kjøre ut av fengslene i Israel. 

Skal krysse grensa samtidig Selve utvekslingen av fangene vil begynne klokka åtte norsk tid og vil vare i fire timer.

Shalit skal i Egypt gjennomgå medisinske tester av Røde Kors og egyptske myndigheter før han blir løslatt til Israel. Han skal krysse grensa på samme tidspunkt som flere av de palestinske fangene blir løslatt til palestinske myndigheter.

VED GRENSEOVERGANGEN: Her står en konvoi med palestinske fanger ved Kerem Shalom-grenseovergangen. Her skal den israelske soldaten Gilad Shalit utveksles med de første fangene. Foto: Reuters/Amir Cohe/Scanpix
VED GRENSEOVERGANGEN: Her står en konvoi med palestinske fanger ved Kerem Shalom-grenseovergangen. Her skal den israelske soldaten Gilad Shalit utveksles med de første fangene. Foto: Reuters/Amir Cohe/Scanpix Vis mer

Journalister på begge sider av grensen melder om tungt bevæpnede vakter fra henholdsvis israelsk politi og militær på den ene siden og Hamas på den andre. Det meldes også om israelske jagerfly i lufta over Rafah-grenseovergangen.

Like før klokka sju norsk tid forlot Gilad Shalits foreldre sitt hjem nord i Israel. De vil bli fraktet med helikopter sørover til en militærbase der de vil møte statsminister Benjamin Netanyahu og sjefen for de israelske forsvarsstyrkene.

Dømte terrorister Lister med de 477 fangene som løslates i dag har blitt offentliggjort, mens det foreløpig er ukjent hvem de ytterligere 550 fangene er. Fangene som løslates i dag er hovedsaklig medlemmer av Hamas-bevegelsen, og det er ventet at mange av de 550 ytterligere fangene kan tilhøre Fatah-bevegelsen.

Dagbladet skrev i går at flere av de 477 fangene er dømte terrorister, flere av dem dømt etter alvorlige terrorangrep.

Blant dem er Nasser Yataima som ble dømt for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon i Netanya som drepte 30 personer i 2002. Faadi al-Jaaba ble dømt for sin rolle i planleggingen av en selvmordsaksjon som drepte 18 personer i Haifa i 2003. Ahlam Tamimi kjørte en selvmordsbomber til en restaurant i Jerusalem, der han drepte 15 personer i 2001.

Avviste anker fra terrorofre Fangeutvekslingen fikk endelig grønt lys etter at høyesterett i går kveld avviste anker fra slektninger av israelere som var blitt drept i terrorhandlinger som noen av de løslatte fangene var ansvarlig for.

Gangen i fangeutvekslingen er at Shalit sendes fra Gaza til Egypt der han blir tatt hånd om av egyptiske myndigheter og Røde Kors.

Deretter skal Israel informeres om at han er i god behold, før de første palestinske fangene sendes over grensa nøyaktig samtidig som Shalit krysser inn i Israel.

Når han er i Israel, blir han undersøkt av leger og gitt en mobiltelefon han kan ringe til sine foreldre med.

Deretter blir han fløyet til en militærbase ved Tel Aviv der han blir hilst velkommen hjem av statsminister Benjamin Netanyahu og sin familie, og til slutt, dersom han er ved god helse, blir han og familien fløyet i helikopter til familiens hjem i Nord-Israel.

GJENFORENES: Gilad Shalits familie vil i dag gjenforenes med soldaten som ahr blitt holdt i fangenskap av Hamas i fem år. Foto: Reuters/Baz Ratner/Scanpix
GJENFORENES: Gilad Shalits familie vil i dag gjenforenes med soldaten som ahr blitt holdt i fangenskap av Hamas i fem år. Foto: Reuters/Baz Ratner/Scanpix Vis mer

De første kjøretøyene med palestinske fanger som ble observert mens de kjørte ut av et fengsel i det sentrale Israel, hadde med seg kvinnelige fanger som for størstedelen skulle sendes til Vestbredden. De hadde følge av egyptisk sikkerhetspersonell i bussene.

Hamas arrangerer heltemottakelse Av de 477 fangene som løslates tirsdag, skal 295 til Gazastripen, der Hamas-myndighetene har forberedt en heltemottakelse for dem, skriver NTB. 117 skal til Vestbredden der de blir tatt imot av palestinernes president Mahmoud Abbas.

Videre er det en gruppe på 41 som Israel har forlangt skal sendes i eksil til tredjeland. De blir hilst velkommen i Kairo av Hamas-lederen Khaled Meshaal før de blir sendt til sine nye hjem i Tyrkia, Qatar og Syria.

14 av fangene skal reise hjem til sine familier i Øst-Jerusalem, mens seks er arabiske israelere som returnerer til sine hjem i Israel.

De resterende 550 fangene som skal løslates, blir satt fri i løpet av de neste to månedene. Det er ennå ikke kjent hvem de er.

LØSLATES: Den israelske soldaten  Gilad Shalit løslates i dag i bytte mot over 1000 palestinske fanger. Foto: Reuters/Handout/Scanpix
LØSLATES: Den israelske soldaten Gilad Shalit løslates i dag i bytte mot over 1000 palestinske fanger. Foto: Reuters/Handout/Scanpix Vis mer