Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas har utpekt statsministeren

Ismail Haniyeh vil ha Fatah med i regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Haniyeh ble i dag utpekt av Hamas som mannen de ønsker skal bli statsminister. Som et ledd i prosessen for å danne ny regjering sitter Hamas for tiden i møter med palestinernes president Mahmoud Abbas.

Det er ventet at Abbas presenterer Haniyeh offisielt i morgen kveld.

- Partene skal ha flere samtaler, sa Abbas representant, Nabil Abu Rdeneh etter møtet. Han forklarte ikke nærmere hvorfor Abbas ikke gjorde den formelle utnevnelsen i kveld, slik det var ventet.

Vil samarbeide

Haniyeh er kjent som en relativt moderat mann i Hamas-hierarkiet og ønsker en bred samarbeidsregjering, blant annet for å lette på internasjonal kritikk og hindre boikott.

Men han har tidligere avvist vestlige krav om avvepning. Like etter valgseieren uttalte han:

- Europeerne og amerikanerne forteller Hamas at dere kan beholde én av to: våpen eller lovgivende forsamling. Vi sier våpen og lovgivende forsamling, det er ingen motsetning.

Han har fem uker på seg til å danne regjering. Regjeringen må tilslutt godkjennes av parlamentet, der Hamas har flertall etter sin klare valgseier.

TOPPMØTE: President Abbas og kommende statsminister Haniyeh under møtene i Gaza i dag. Foto: Scanpix/Reuters
TOPPMØTE: President Abbas og kommende statsminister Haniyeh under møtene i Gaza i dag. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Haniyeh møtte pressen etter møtet i dag og uttalte at han ønsker å danne regjering sammen med Fatah, Abbas parti, som har vært i regjering i flere tiår.

Men Fatah har nektet å danne regjering med det militante Hamas.

Mister mye støtte

Hamas inntog i regjeringskorridorene er ikke godt mottatt i Israel. Utenriksministeren Tzipi Livni ber andre land jobbe sammen med Israel for å isolere Hamas.

- Det internasjonale samfunnet må ha en samlet front mot Hamas, sier han ifølge AP.

USA og EU land har definert Hamas som en terrororganisasjon, og har sammen med mange andre vest-europeiske land truet med å kutte støtten til de palestinske myndighetene med millioner av dollar.

Det har vært flere skuddvekslinger og drap i de palestinske områdene de siste dagene. Og Israel har stanset overføringen av skatter de samler inn på vegne av de palestinske myndighetene.

- Israelerne prøver å sulte uskyldige mennesker ved å ta penger fra skattene våre, og vi skal slåss mot dette med alle lovlige midler. Denne kollektive straffen vil ikke knekke det palistinske folket, sier Haniyeh til AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!