Hamas innrømmer «feilsteg» under Gaza-krigen

Anklages for å ha brukt skoler og sykehus som skjold.

- BEVIS: Dette bildet fra nabolaget Sheikh Radwan, tatt av det israelske forsvaret (IDF), skal underbygge at Hamas brukte sivile bygninger som skjold under Gaza-krigen. Hamas avviser påstandene, men innrømmer enkelte «feilsteg». Foto: IDF / NTB SCANPIX
- BEVIS: Dette bildet fra nabolaget Sheikh Radwan, tatt av det israelske forsvaret (IDF), skal underbygge at Hamas brukte sivile bygninger som skjold under Gaza-krigen. Hamas avviser påstandene, men innrømmer enkelte «feilsteg». Foto: IDF / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste Gaza-krigen, som startet 8. juli og sluttet for to uker siden, tok livet av nærmere 2200 palestinere. Av dem var tre fjerdedeler sivile og 500 barn. 11 000 ble skadd, og 100 000 gjort hjemløse. På israelsk side omkom 72, blant dem 6 sivile. I krigens etterspill pågår ordkrigen om hvilken av partene som tok minst hensyn til sivile liv.

Israel har gjentatte ganger anklaget organisasjonen Hamas - som har makten på Gazastripa - for å bruke sivile bygninger som skoler, sykehus og moskeer som skjold, og har lagt fram det de sier er bildebevis for dette.

Hamas på sin side avviser at de har ført en slik strategi - men innrømmer nå at «feilsteg» forekom under krigen.

- Raskt rettet opp - Israelerne påsto gang på gang at raketter ble avfyrt fra skoler og sykehus, når de i virkeligheten ble avfyrt 200 eller 300 meter unna. Likevel forekom feilsteg, og de ble raskt rettet opp, sier Ghazi Hamad, en høytstående Hamas-tjenestemann, ifølge nyhetsbyrået AP.

Israel på sin side blir beskyldt for å ha brukt overdrevent mye makt i sine gjengjeldelser på rakettangrepene fra Gaza, slik at uforholdsmessig mange sivile ble drept. De bestrider ikke tapstallene, men mener nær halvparten av de palestinske omkomne var militante.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer