Hamas innrømmer «feilsteg» under Gaza-krigen

Anklages for å ha brukt skoler og sykehus som skjold.

- BEVIS: Dette bildet fra nabolaget Sheikh Radwan, tatt av det israelske forsvaret (IDF), skal underbygge at Hamas brukte sivile bygninger som skjold under Gaza-krigen. Hamas avviser påstandene, men innrømmer enkelte «feilsteg». Foto: IDF / NTB SCANPIX
- BEVIS: Dette bildet fra nabolaget Sheikh Radwan, tatt av det israelske forsvaret (IDF), skal underbygge at Hamas brukte sivile bygninger som skjold under Gaza-krigen. Hamas avviser påstandene, men innrømmer enkelte «feilsteg». Foto: IDF / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste Gaza-krigen, som startet 8. juli og sluttet for to uker siden, tok livet av nærmere 2200 palestinere. Av dem var tre fjerdedeler sivile og 500 barn. 11 000 ble skadd, og 100 000 gjort hjemløse. På israelsk side omkom 72, blant dem 6 sivile. I krigens etterspill pågår ordkrigen om hvilken av partene som tok minst hensyn til sivile liv.

Israel har gjentatte ganger anklaget organisasjonen Hamas - som har makten på Gazastripa - for å bruke sivile bygninger som skoler, sykehus og moskeer som skjold, og har lagt fram det de sier er bildebevis for dette.

Hamas på sin side avviser at de har ført en slik strategi - men innrømmer nå at «feilsteg» forekom under krigen.

- Raskt rettet opp - Israelerne påsto gang på gang at raketter ble avfyrt fra skoler og sykehus, når de i virkeligheten ble avfyrt 200 eller 300 meter unna. Likevel forekom feilsteg, og de ble raskt rettet opp, sier Ghazi Hamad, en høytstående Hamas-tjenestemann, ifølge nyhetsbyrået AP.

Israel på sin side blir beskyldt for å ha brukt overdrevent mye makt i sine gjengjeldelser på rakettangrepene fra Gaza, slik at uforholdsmessig mange sivile ble drept. De bestrider ikke tapstallene, men mener nær halvparten av de palestinske omkomne var militante.

FN skal innen kort tid granske konfliktens forløp for å få fakta på det rene. Det israelske forsvaret (IDF) benytter ventetida på å frambringe et omfattende bevismateriale bestående av bl.a. satellittbilder og luftfoto for å underbygge at de handlet ansvarlig og prøvde å forårsake så små sivile tap som mulig.

Bildene skal også vise at Hamas bevisst plasserte rakettrampene midt i sivile områder, i håp om at Israel ville avstå fra å angripe dem. Samtidig framholder de at Hamas ikke la skjul på ønsket om å drepe så mange israelske sivile som mulig.

- Misvisende Billedmaterialet, som IDF delvis har publisert i sosiale medier, skal bl.a. vise raketter som skytes opp fra boligområder, gravlunder, skolegårder og mosképlasser. I tillegg vises det som skal være våpenlagre inne i moskeer, og tunneler angivelig brukt av militsmedlemmer til å bevege seg mellom bolighus, moskeer og andre bygninger.

- Hamas' unnskyldninger er uhørte, misvisende og i strid med bevisene fra IDF og virkeligheten slik den ble dokumentert av internasjonale journalister på bakken i Gaza, sier Peter Lerner, oberstløytnant og talsmann for IDF.

Men ifølge AP er det ikke fullt så enkelt, og IDFs billedmateriale viser ofte ikke umiddelbart hvorfor sammenhengen må være slik de hevder; et bilde hevdes å vise fire rakettramper like ved flere skoler i nabolaget Sheikh Radwan - men bildet er av dårlig kvalitet og viser ingen klare tegn til rakettaktivitet (selv om utstyret ofte lagres under jorda). Det er uklart hvordan IDF underbygger sine påstander.

Skolen uskadd APs reportere har besøkt stedet, som viser tegn til militær aktivitet i regi av Qassam-brigadene (Hamas' militære fløy) og den allierte organisasjonen Islamsk hellig krig. Det er også tegn til at en utskyting kan ha funnet sted der. Israel bekrefter at steder var et bombemål, men skolebygningene er uskadd.

- OVERDREVEN MAKTBRUK: En israelsk rakett slår ned i Gaza 22. juli, mot slutten av den sju uker lange krigen. Foto: HATEM MOUSSA / AP / NTB SCANPIX
- OVERDREVEN MAKTBRUK: En israelsk rakett slår ned i Gaza 22. juli, mot slutten av den sju uker lange krigen. Foto: HATEM MOUSSA / AP / NTB SCANPIX Vis mer

IDFs bevismateriale omfatter også militære anlegg nord på Gazastripa nær et sykehus og boligområder. Men sykehuset er uskadd.

Hamas' talsmann Hamad sier bygningene i IDFs videoer enten ligger i trygg avstand fra rakettanleggene eller var tømt for folk, delvis på grunn av skoleferien.

- Trenger gransking Ifølge AP fins det imidlertid flere eksempler på at Hamas faktisk skjøt opp raketter i nærheten av sivile bygninger. En av nyhetsbyråets videoer viser en utskyting fra en parkeringsplass utenfor en moské og kontoret tilhørende Hamas' statsminister. Begge bygningene fikk store skader i IDFs gjengjeldelsesangrep.

FN sier også at det fins bevis for at våpen ble lagret i skoler - som var tomme på grunn av ferien.

- Det kan ikke være tvil om at tettbebygde områder på Gaza ble brukt til å avfyre raketter. Det må klargjøres hvor nær disse var et befolket hus eller et sivilt område, sier Bill van Esveld, seniorforsker i organisasjonen Human Rights Watch.

TOTAL ØDELEGGELSE: En mann står i sitt sønderbombede hus i Gaza by etter at kampene er over. 100 000 palestinere er gjort hjemløse av krigen, som varte i sju uker. Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS / NTB SCANPIX
TOTAL ØDELEGGELSE: En mann står i sitt sønderbombede hus i Gaza by etter at kampene er over. 100 000 palestinere er gjort hjemløse av krigen, som varte i sju uker. Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer