HAMASLEDER:  Khaled Meshaal. Foto: Khalil Mazraawi / AFP /Scanpix
HAMASLEDER: Khaled Meshaal. Foto: Khalil Mazraawi / AFP /ScanpixVis mer

Hamas-leder åpen for våpenhvile

I Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Reuters meldte først i kveld at Hamas-leder Khaled Meshaal sa at han er klar for å akseptere våpenhvile i Gaza.

Kort tid etter meldte samme nyhetsbyrå på Twitter at Meshaal likevel ikke går med på en våpenhvile før forhandlinger kommer igang, og at Israels blokade oppheves.

Uttalelsen skal ha kommet på en pressekonferanse i Kairo, som en del av det som ifølge Telegraph er Meshaals første intervju siden den siste konflikten i Gaza.

I intervjuet sier Mehsaal at en eventuell avtale om våpenhvile skal inneholde langsiktige forpliktelser for å forbedre rettighetene til det palestinske folk.

Videre skal Meshaal ha uttalt at Israel må stoppe luftangrep mot mål i Gaza, permanent anslutte beleiringen av Gaza og løslate palestinere som er blitt arrestert de siste månedene.

- Alle ville at vi skulle godta en våpenhvile, for så å forhandle om våre rettigheter. Vi avviste dette, og vi avviser det på ny i dag, sier Meshaa, ifølge NTB.

Hamas-lederen uttalte også at en våpenhvile fulgt av forhandlinger slik det er foreslått tidligere, er uaktuelt.

- Vi kommer ikke til å godta en våpenhvile for deretter å forhandle, slår Hamas-lederen fast.

I går opplyste en representant for Fatah, som styrer på den okkuperte Vestbredden, at palestinske ledere i forhandlingene i Egypt hadde lagt fram et forslag om våpenhvile etterfulgt av fem dager med forhandlinger.

Det pågår denne uka en diplomatisk offensiv med Kairo som sentrum og en våpenhvile på Gazastripen som mål.

Dagbladet følger saken.