Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas-leder drept i israelsk helikopter-angrep

Etter bombeaksjon i Rafah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En leder av Hamas\' militære gren ble drept og tre israelske soldater såret i et sammenstøt i Nablus på Vestbredden mandag. Samtidig rettet israelske kamphelikoptre rakettangrep mot ulike mål på Gazastripen.

Den drepte palestineren ble i en uttalelse fra Hamas identifisert som Ihssan Shawahneh og leder av de militære Ezzedine al-Qassam-brigadene på den nordlige delen av Vestbredden. Han var ettersøkt i Israel og hadde forskanset seg i en bygning i Nablus da han ble drept i en skuddveksling med israelske soldater, ifølge palestinske kilder.

Rakettangrepene var åpenbart en hevnaksjon for et bombeangrep i Gaza søndag kveld, der minst fem israelske soldater ble drept. Bomben som besto av 1,5 tonn sprengstoff, gikk av i en tunnel som var gravd ut under en israelsk militær stilling.

Aksjonen ble gjennomført til minne om Yasser Arafat, ifølge et medlem av Fatah-bevegelsen. Minst seks israelske soldater ble såret i bombeaksjonen.

Eksplosjonen skjedde nær byen Rafah på grensen mellom Gazastripen og Egypt. Grupper som tilhører Hamas og Fatah-bevegelsen, skal ha tatt på seg skylden for angrepet.

1,5 tonn

Izz el-Deen al-Quassam Brigadene, den militære fløyen av Hamas, og en gruppe som kaller seg Fatahs Hauker, fortalte søndag at de hadde plassert 1,5 tonn med eksplosiver inne i den 800 meter lange tunnelen under Rafah.

- Denne operasjonen ble gjennomført til minne om martyren Yasser Arafat, sa et maskert Fatah-medlem til TV-kanalen Al Jazeera. Mannen ble identifisert som Abu Magd, en av lederne for Fatahs Hauker.

Han opplyste at det hadde tatt fire måneder å grave tunnelen hvor sprengstoffet ble plassert.

Etter eksplosjonen stormet to militante palestinere militærposten, mens de skjøt mot israelerne. En sivil palestiner ble drept da han havnet i kryssilden mellom angriperne og soldatene.

Rømte

Maskerte og militante medlemmer av Hamas gikk etterpå gjennom Rafahs gater mens de fortalte om aksjonen ved hjelp av høyttalere.

En av angriperne skal ha klart å rømme fra åstedet, mens den andre ble drept.

Angrepet ved Rafah er det mest alvorlige siden Arafats død for en måned siden, og svekker igjen håpet om fred mellom israelerne og palestinerne.

Det ble søndag klart at den fengslede intifada-lederen Marwan Barghouti trekker seg som kandidat til det palestinske presidentvalget i januar. Han støtter i stedet PLO-leder Mahmoud Abbas.

Den siste tiden skal Barghouti ha vært under sterkt press for å trekke seg, men Abbas benekter at han har vært med på dette.

Intifada-lederen Barghouti er mer militant og kompromissløs overfor Israel enn Abbas. (©NTB)

(NTB-AFP)

FYLT MED SPRENGSTOFF: Denne tunnellen var fylt med halvannet tonn sprengstoff. Da det gikk av ble fire israelske soldater drept, og ti til drept. Bildet er tatt av Hamas.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media