Hamas-leder drept

Den mest ettersøkte Hamas-lederen på Vestbredden, Muhamad Taher, ble i går kveld drept i Nablus. Israel regnet ham som kommandant for den militære fløyen til Hamas i Hebron-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sto bak minst 117 terrordrap (Haaretz, engelsk) Taher, kjent som «Ingeniør-4», anklages av Israel for å ha stått bak flere terroristangrep, hvor minst 117 israelere er drept. Han mistenkes blant annet for å være ansvarlig for et kamikazeangrep mot en buss i Jerusalem for to uker siden, hvor 19 israelere ble drept.

To drept

Israelske elitesoldater omringet hans hjem i Nablus, ifølge den israelske avisa Ha'aretz, og målet var å bare drepe Taher. Men det kom til skuddveksling. En annen Hamas-leder, Imad Draoza, ble også drept. En tredje palestiner ble såret og arrestert.

Israelske styrker fortsatte sine operasjoner på Vestbredden og gikk inn i flyktningleiren al-Amri nær Ramallah og arresterte alle mannlige innbyggere over 15 år. Palestinske kilder sa at noen av dem ble løslatt etter forhør.

I Hebron ga de israelske soldatene opp å lete etter palestinske lik i ruinene av det sprengte hovedkvarteret for palestinsk politi og administrasjon, der de tidligere hevdet femten væpnede og ettersøkte palestinere hadde forskanset seg.

Bosettinger

Den jødiske bosetterbevegelsen evakuerte i går elleve ulovlige bosettinger på Vestbredden, idet forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer hadde gitt ordre til at de skulle fjernes. I de neste to ukene skal ytterligere ni ulovlige bosettinger fjernes, sier forsvarsministeren.

Men av de elleve som ble fjernet i går, var bare to bebodd. I all hovedsak dreier disse bosettingene seg om noen campingvogner og noen ferdigbygde brakker, som bosetterne dels har satt opp som en politisk provokasjon og dels «for å ha noe å fjerne» om det måtte bli nødvendig.

Alle bosettingene på okkupert land, på Vestbredden og i Gaza, er ulovlige etter folkeretten. Der bor det nå rundt 200000 jødiske kolonister med ulike statsborgerskap. Men de bosettingene det er snakk om å rive nå, er også ulovlige etter israelsk lov. De betyr lite, og at de fjernes møtes med skuldertrekk av palestinerne.

Jerusalem-gjerde

I går innviet forsvarsminister Ben-Eliezer byggearbeidene med det elektroniske sikkerhetsgjerdet som skal omringe Jerusalem på tre kanter. Det skal strekke seg 50 kilometer og noen steder være fire og en halv meter høyt og stenge Jerusalem av mot resten av Vestbredden, mot nord, øst og sør. Øst-Jerusalem, som etter folkeretten er en del av den okkuperte Vestbredden, vil da bli avskåret fra Vestbredden. Gjerdet i nord og sør, mot Ramallah og Betlehem, skal være ferdig i løpet av tre måneder. Men mot øst er det mye vanskeligere, for der ligger det mange palestinske nabolag.

PROTEST: «Kast ut den arabiske fienden!» Ytterliggående jødiske bosettere demonstrerte i går utenfor statsministerens kontor i Jerusalem mot at ulovlige bosettinger fjernes. En plakat viste Yassir Arafat som trekker Shimon Peres etter nesa, mens Peres holder Sharon i bånd.