Hamas-leder drept

Hamas-lederen sjeik Ahmed Yassin ble drept i et israelsk helikopterangrep tidlig mandag morgen. Øyenvitner sa at den radikale islamistlederen omkom momentant i angrepet mot en moské på Gaza-stripen.Dagbladets korrespondent Line Fransson har i morges blitt hindret i å ta seg inn i Gaza, men når hun er på plass i Gaza by vil hun komme med en situasjonsrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenvitnene fortalte at de hadde sett blodflekkede rester av Yassins rullestol utenfor moskeen. Folk i området fortalte at levningene av Hamas' åndelige leder var blitt fjernet fra området for gravlegging et annet sted.

Hamas bekreftet i en kunngjøring kort tid senere at Yassin og to av hans medarbeidere var drept.

- Sjeiken er død, sjeiken er død, hulket væpnede Hamas-folk som samlet seg på stedet der de israelske rakettene slo ned.

Hevn

Hamas-ledere var raskt ute med å love blodig hevn etter drapet på bevegelsens åndelige overhode.

- Vi skal bringe død over hvert eneste hus i Israel, sjeik Yassin hviler i fred men israelerne skal aldri få fred, ropte militante palestinere i Gaza by.

- Nå er vi i full krig med Israel, lød den kortfattede kommentaren fra den framtredende Hamas-talsmannen Abdul Aziz al-Rantissi. Hamas' militære fløy, Ezzedin al-Qassam-brigadene, varslet umiddelbare hevnaksjoner.

- Vi skal slå til som en jordskjelv som vil ramme sionistene og ødelegge dem hvor de enn befinner seg. Angrepene vil komme der de minst venter det, het det i en erklæring som ble sendt til nyhetsbyrået AFP.

«Farlig»

De palestinske selvstyremyndighetene tok umiddelbart avstand fra det de kalte det israelske drapet på Yassin.

- Dette er en vanvittig og ytterst farlig handling, som setter døren på vidt gap for kaos, sa palestinernes statsminister Ahmed Qurie.

Statsminister Ariel Sharon ga personlig ordre om angrepet mot Yassin, meldte israelsk kringkasting. Israel varslet at de ville trappe opp jakten på militante islamister etter et palestinsk selvmordsangrep mot havnebyen Ashdod tre mil sør for Tel Aviv i forrige uke.

Israelerne bekreftet mandag morgen at de sto bak angrepet der Yassin mistet livet. Samtidig stengte de grensene mot Gaza-stripen og Vestbredden, slik at palestinere ikke kom seg på jobb inne i Israel.

Trussel

Den aldrende og svakelige Yassin virket med sin karakteristiske pipestemme ikke som noen alvorlig trussel mot militærmakten Israel. Men israelske sikkerhetspolitikere regnet ham som en av sine farligste motstandere, sier diplomater i Midtøsten.

En tilfeldig forbipasserende mistet også livet i mandagens angrep i Gaza-stripen, mens to av Yassins sønner skal være blant de skadde. Til sammen kom minst 11 mennesker til skade, het det i meldingene fra området ved 6.15-tiden mandag morgen.

Sjeik Ahmed Yassin var i slutten av sekstiårene, men kunne på fjernsynsbilder og i lydopptak virke atskillig eldre. Han var delvis blind, og satt i rullestol etter at han ble lammet i en ulykke i barndommen.

NTB-Reuters-AFP

DREPT: Sjeik Ahmed Yassin har blitt utsatt for flere israelske angrep fra lufta. I natt ble han drept.
RASENDE:</B> Palestinere som kom til etter angrepet mot Yassin viser fram restene av rullestolens hans som den nesten blinde mannen var avhengig av.