Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hamas-lederen Mahmoud (50) drept med giftsprøyte på hotellet

Mistanken rettes mot israelske spioner, etter det mystiske dødsfallet på et luksushotell i Dubai.

MYSTISKE OMSTENDIGHETER: Faren til Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh holder opp et bilde av den drepte sønnen. Foreløpig er det kommet motstridende opplysninger om dødsårsaken. Al-Mabhouh ble funnet drept på sitt hotellrom i Dubai 20. januar. Foto:REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX
MYSTISKE OMSTENDIGHETER: Faren til Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh holder opp et bilde av den drepte sønnen. Foreløpig er det kommet motstridende opplysninger om dødsårsaken. Al-Mabhouh ble funnet drept på sitt hotellrom i Dubai 20. januar. Foto:REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Alt tyder på at Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh (50) åpnet døra og slapp drapsmennene inn på hotellrommet.

Ved lunsjtid 20. januar fant betjeningen ham drept under mystiske omstendigheter på luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai. Den britiske avisen The Times skriver i dag at al-Mabhouh ble drept med en giftsprøyte som forårsaket et dødelig hjerteinfarkt.

Mens «Ikke forstyrr»-skiltet hang på utsida, tok drapsmennene bilder av Hamas-lederens dokumenter, skriver avisa.

Motstridende dødsårsakerPåstandene fra den britiske avisen strider med opplysningene som al-Mabhouhs familie kom med i dagene etter at dødsfallet var kjent. Hans bror Faiq uttalte til den israelske avisa Haaretz at et legeteam hadde fastslått at dødsårsaken var gjentatte elektriske støt mot hodet og kvelning.

Ikke uventet retter nå den ytterliggående palestinske bevegelsen Hamas beskyldningene mot Israel og landets etterretningstjeneste Mossad, som de hevder har vært ute etter Hamas-lederen ved minst to anledninger, både da hjemmet hans ble jevnet med jorda og da han ble forsøkt forgiftet for et halvt år siden.

Hamas sverger nå hevn over det de omtaler som en «sionistisk forbrytelse», og utelukker heller ikke at hevnaksjonen kan skje utenfor de palestinske og israelske områdene.

Al-Mabhouh, som bodde i den palestinske flyktningleiren Jabalya på Gaza-stripen, måtte flykte fra Gaza i 1989 og har siden hatt tilhold i Syrias hovedstad Damaskus.

Israel har i over 20 år holdt ham ansvarlig for bortføringen av to israelske soldater i 1989.

Europeiske pass
Avi Sasportas and Ilan Saadon ble bortført med noen måneders mellomrom da de skulle haike fra militærbasen og hjem under den første palestinske intifadaen.

Begge de israelske soldatene ble senere funnet drept.

Som grunnlegger av Izzedine al-Qassam-brigadene har al-Mabhouh stått bak hundrevis av selvmordsaksjoner og rakettangrep mot israelske byer fra Gaza-stripen.

Han skal også ha organisert våpenforsyninger mellom Iran og palestinere på Gaza.

18. januar gikk han om bord på Emirates flight 912, for å gjøre en våpenhandel i Dubai. Ifølge The Times gikk al-Mabhouh om bord på flyet til Dubai med falskt pass og ble «forfulgt» av to menn som beskrives som «europeere med europeiske pass».

Dermed ble politiets søkelys i første omgang rettet mot disse mennene, som antas å ha flyktet før Hamas-lederen ble funnet drept.

- Kan være MossadMen politietterforskerne i Dubai utelukker heller ikke at Israel kan ha stått bak drapet.

- Det kan ha vært Mossad, eller det kan ha vært noen andre. Personlig så utelukker jeg ingen som kan ha interesse av drapet på Mahmoud al-Mabhouh, sier Dubais politisjef Dhafi Khalfan til nyhetsbyrået AFP.

Politisjefen sier også at de har kontaktet europeiske land for å fastlå om de europeiske passene som ble brukt av al-Mabhouhs forfølgere er ekte.

De siste årene er flere fremtredende Hamas-medlemmer blitt drept i det Israel kaller «målrettede angrep».

I 2004 ble Hamas-grunnlegger Sheikh Ahmed Yassin drept i et israelsk helikopterangrep på Gaza. En måned senere ble en annen Hamas-leder, Abdel Aziz al-Rantissi, drept da to raketter traff bilen han satt i.

Israel har også gjennomført aksjoner utenfor de palestinske og israelske områdene. I 1987 ble Abu Jihad, PLOs militære leder, drept i Tunisia.

Ti år senere gikk det galt. To israelske agenter ble arrestert i Jordan etter å ha forsøkt å forgifte Khaled Meshaal.

TIL SYRIA: Liket av Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh ble brakt til Damaskus, der han ble gravlagt. Foto: EPA/HAMAS/SCANPIX
TIL SYRIA: Liket av Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh ble brakt til Damaskus, der han ble gravlagt. Foto: EPA/HAMAS/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!