Hamas «light»

Islamistgruppa Hamas står fram i en mer moderat drakt og ser ut til å gjøre et brakvalg i Palestina i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ORGANISASJONEN ICG, International Crises Group, er ikke akkurat kjent som noen radikal barrikadestormer. Når ICG i en helt fersk rapport slår fast at både Israel, USA og EU bør gå i dialog med den palestinske islamistgruppa Hamas, er det derfor ekstra grunn til å ta anbefalingen alvorlig.I morgen er det valg til den palestinske nasjonalforsamlingen. Hamas ligger an til å gjøre et kjempevalg, og meningsmålingene gir islamistene nesten like stor oppslutning som Fatah, den hittil dominerende palestinske organisasjonen. Får Hamas rundt 30 prosent av stemmene, skal det mye til for ikke å ta islamistene med i regjeringen. Gruppa står tradisjonelt meget sterkt i Gaza, men har også økt oppslutningen kraftig på Vestbredden.

ICG MENER AT Hamas vil bli mindre militant dersom gruppa blir med i lokalt og nasjonalt styre. Den nye rapporten slår også fast at Hamas har vist seg disiplinert når det gjelder de siste måneders våpenhvile med israelerne. Det er noe israelske offiserer også gir Hamas kreditt for, skriver ICG som oppfordrer islamistgruppa til å forlenge våpenhvilen. EU blir oppfordret til å fjerne Hamas fra lista over verdens terroristorganisasjoner.Når vi også vet at flere israelske sikkerhetseksperter og politikere, seinest president Moshe Katsav, åpner for forhandlinger med Hamas, står vi helt klart overfor et linjeskifte. Israelerne stiller riktignok visse krav til Hamas, blant annet å fjerne målsettingen om å ødelegge den jødiske staten. Men like overraskende som den israelske holdningen, er signalene som nå kommer fra Hamas. Mens det tidligere var uaktuelt å forhandle med «den sionistiske fienden», åpnes det nå for mulige samtaler. Hamas-talsmann Sami Abu Zohri antydet i et intervju med Dagbladets Jerusalem-korrespondent i helgen at israelske innrømmelser kan gi islamistisk forhandlingsvilje.

FOR BARE NOEN måneder siden ble Hamas i de fleste vestlige land sett på som en ren terrororganisasjon som sendte selvmordsbombere og raketter mot uskyldige israelere. Blant palestinere ble Hamas vurdert ut fra sin store innsats på det sosiale plan og for sin kamp mot en stadig økende korrupsjon innen det palestinske selvstyreprosjektet. Under lokalvalgene i mai fikk islamistgruppa og dens valgkoalisjon, Den islamske bevegelsen i Palestina, flertall i en rekke kommuner. I dag lever 1,1 millioner palestinere i lokalsamfunn som er Hamas-styrte.«Forandring og reform» var slagordet da Hamas drev valgkamp i byen Qalqilya på Vestbredden i mai i fjor. Islamistene fikk alle femten representantene i bystyret. Da Aftenpostens korrespondent besøkte byen i begynnelsen av januar i år, kunne han ikke intervjue ordføreren, for hans satt i israelsk fengsel. Den fungerende ordføreren kunne imidlertid fortelle at Hamas hadde tre hovedmålsettinger i byen: åpenhet, rettferdighet og kamp mot korrupsjon. Ordførerens medarbeidere må ta seg av avgiftspolitikk, industriutbygging og velferd og må sågar samarbeide med de israelske okkupasjonsmyndighetene i spørsmål som blant annet angår kloakk og elektrisitet.

MESTEPARTEN AV DEN palestinske terroren mot israelere begås i disse dager av organisasjonen Islamsk hellig krig (Islamsk jihad) som også boikotter morgendagens valg. Det er spekulasjoner om at militante Hamas-folk samarbeider med sine hellige krigsbrødre, men uansett er ikke dette den offisielle politikken til Hamas for tida. Men så kan man spørre seg hvorfor denne gruppa, som har sitt utspring i Det muslimske brorskap, nå plutselig har moderert seg.Det er selvfølgelig nærliggende å ta i bruk ordet pragmatisme. Selv om Hamas har fått stor oppslutning for sin væpnede kamp mot israelerne, vet organisasjonens ledere at de må opptre med ansvarlighet dersom de skal få reell demokratisk makt. Andre steder i verden har også militante muslimske organisasjoner moderert seg for å få politisk aksept. Det har blant annet skjedd i Libanon der den sjiamuslimske organisasjonen Hizbollah er blitt et relativt velrespektert parti i den libanesiske nasjonalforsamlingen. Så står det igjen å se om Hamas mener noe med sin nye og mer «myke» politikk. International Crises Group kan i sin rapport ikke slå fast om forandringen er kommet for å bli, men mener likevel at man må legge godviljen til.For hva er alternativet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer