Hamas «light»

Islamistgruppa Hamas står fram i en mer moderat drakt og ser ut til å gjøre et brakvalg i Palestina i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ORGANISASJONEN ICG, International Crises Group, er ikke akkurat kjent som noen radikal barrikadestormer. Når ICG i en helt fersk rapport slår fast at både Israel, USA og EU bør gå i dialog med den palestinske islamistgruppa Hamas, er det derfor ekstra grunn til å ta anbefalingen alvorlig.I morgen er det valg til den palestinske nasjonalforsamlingen. Hamas ligger an til å gjøre et kjempevalg, og meningsmålingene gir islamistene nesten like stor oppslutning som Fatah, den hittil dominerende palestinske organisasjonen. Får Hamas rundt 30 prosent av stemmene, skal det mye til for ikke å ta islamistene med i regjeringen. Gruppa står tradisjonelt meget sterkt i Gaza, men har også økt oppslutningen kraftig på Vestbredden.

ICG MENER AT Hamas vil bli mindre militant dersom gruppa blir med i lokalt og nasjonalt styre. Den nye rapporten slår også fast at Hamas har vist seg disiplinert når det gjelder de siste måneders våpenhvile med israelerne. Det er noe israelske offiserer også gir Hamas kreditt for, skriver ICG som oppfordrer islamistgruppa til å forlenge våpenhvilen. EU blir oppfordret til å fjerne Hamas fra lista over verdens terroristorganisasjoner.Når vi også vet at flere israelske sikkerhetseksperter og politikere, seinest president Moshe Katsav, åpner for forhandlinger med Hamas, står vi helt klart overfor et linjeskifte. Israelerne stiller riktignok visse krav til Hamas, blant annet å fjerne målsettingen om å ødelegge den jødiske staten. Men like overraskende som den israelske holdningen, er signalene som nå kommer fra Hamas. Mens det tidligere var uaktuelt å forhandle med «den sionistiske fienden», åpnes det nå for mulige samtaler. Hamas-talsmann Sami Abu Zohri antydet i et intervju med Dagbladets Jerusalem-korrespondent i helgen at israelske innrømmelser kan gi islamistisk forhandlingsvilje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer