Hamas med nytt selvmordsangrep

To mennesker ble drept da en selvmordsbomber fra Hamas-bevegelsen sprengte seg i lufta på et grønnsaksmarked i den israelske kystbyen Netanya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene av dødsofrene var selvmordsbomberen selv. Nærmere 50 mennesker ble såret under angrepet mot markedsområdet, og tilstanden til flere av dem var søndag kveld kritisk. Ifølge nettutgaven til den israelske avisen Ha'aretz ankom selvmordsaksjonisten stedet med drosje 16.20 søndag ettermiddag, angivelig iført en israelsk militæruniform.

Avisen skriver videre at israelsk politi kort tid før hadde mottatt advarsel om en forestående terroraksjon mot markedet, og straks skjerpet kontrollen langs grensa mot Vestbredden. Det hindret ikke selvmordsbomberen fra å ta seg helt inn i den israelske kystbyen, som også 27. mars ble rammet av en tilsvarende aksjon.

Den gang ble 29 mennesker drept da en selvmordsbomber fra Hamas slo til mot Park Hotel i sentrum av byen. Terroraksjonen fikk Israel til å gjennomføre de største militæroperasjonene på Vestbredden siden 1967, og kostet hundrevis av palestinere livet. Hamas-bevegelsens militære ving Ezzedine al-Qassam-brigadene påtok seg også ansvaret for søndagens aksjon, som de betegner som en «martyroperasjon».

- Hamas kunngjør at motstandskampen vil fortsette til seier eller martyrdom, sa en innringer til nyhetsbyrået AFP.

Israelske talsmenn la som ventet skylden for selvmordsbomben på de palestinske selvstyremyndighetene og president Yasser Arafat.

- Vi anser de palestinske selvstyremyndighetene for å være ansvarlige for dette angrepet, ettersom de ikke gjør noe for å forhindre terroraksjoner, sa en talskvinne for israelsk UD.

Arafat, som tar avstand fra alle aksjoner mot mål i Israel, fikk imidlertid uventet støtte fra amerikansk hold.

- Det er åpenbart en type bombeangrep han ikke kan kontrollere, som er knyttet til grupper som støttes av for eksempel Syria og Iran. Hizbollah og Hamas-fraksjonene er utenfor hans rekkevidde og har den siste tiden vist at de vil gjøre alt for å ødelegge fredsprosessen, sa USAs visepresident Dick Cheney i et intervju med NBC.

President George Bushs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice kom også Arafat til unnsetning.

- Ingen har noensinne bedt Yasser Arafat om 100 prosent resultat. Det man har bedt ham om er 100 prosent innsats. Det er sant at det er ytre krefter som støtter terrorismen i Midtøsten - Iran og Syria, sa Rice.

Søndagens selvmordsaksjon mot Netanya kom samtidig med at Israels utenriksminister Shimon Peres la fram nok et utkast til fredsplan med palestinerne, samtidig som han antydet mulighetene for en palestinsk stat i løpet av uker. Ifølge Peres er det tvingende nødvendig, både utfra et jødisk moralsk standpunkt og Israels sikkerhetsinteresser å avslutte den israelske okkupasjonen av Vestbredden.

Ingenting tyder på at Peres vil lykkes med å overtale statsminister Ariel Sharon til å gå med på sin plan, og Sharon understreket søndag at det må en lang overgangsperiode og store reformer på palestinsk side til før en palestinsk stat kan etableres. På palestinsk side er det få som tror at en palestinsk stat vil se dagens lys så lenge Sharon sitter ved makten.

- For Sharon er det samme om palestinerne blir styrt av speidergutter eller hunerkongen Attila, sa palestinerens forhandlingsleder Saeb Erekat i et intervju med israelsk radio søndag.

(NTB)

OFFER: En kraftig skadd person fraktes til sykehus.