Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas og Abbas danner regjering

Bred samlingsregjering for palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas har blitt enig med president Mahmoud Abbas fra Fatah-partiet om å danne en nasjonal samlingsregjering, sier Ghazi Hamad, talsmann for de palestinske myndighetene til AP.

Beslutningen ble tatt i et møte mellom Abbas og Haniyeh i dag. De to skal starte forhandlinger om detaljene rundt regjeringssamarbeidet.

Anerkjenner Israel

- Vi har blitt enige om å starte drøftelesene for å danne regjering basert på the National Unity Agreement, sier Haniyeh til AP.

Avtalen han refererer til er spesielt viktig fordi den innebærer en indirekte anerkjennelse av Israel, noe Hamas tidligere har nektet å gjøre.

Abbas\' parti Fatah er mer moderat og det er Abbas som holder kontakten med det internasjonale samfunnet på vegne av palestinerne. Hamas-regjeringen har blitt boikottet av vestlige land siden de vant valget og dannet regjering i vår. USA og EU har blant annet krevd at Hamas-partiet avvæpner den militante delen av partiet.

Håper på boikottslutt

Spørsmålet er om vestlige land vil anerkjenne den nye regjeringen. I tillegg til anerkjennelse av Israel, krever vesten at Hamas avvæpner sin militante gruppering og oppfyller tidligere inngåtte fredsavtaler. Hamas har nektet å forandre sin militante bevegelse og det er ikke sikkert den nye regjeringen blir moderat nok for Vesten.

VIL SAMARBEIDE: Hamas\' statsminister Ismail Haniyeh og palestinernes president Mahmoud Abbas i samtaler om et regjeringssamarbeid. Foto: Scanpix
VIL SAMARBEIDE: Hamas\' statsminister Ismail Haniyeh og palestinernes president Mahmoud Abbas i samtaler om et regjeringssamarbeid. Foto: Scanpix Vis mer

Hamas-statsministeren er imidlertid optimistisk.
- Dette vil hjelpe det palestinske folket, bidra til å få en slutt på den internasjonale boikotten og få en slutt på folkets lidelser, sier Haniyeh.

Hamas sier regjeringen først kan bli dannet når Israel har løslatt en rekke Hamas-medlemmer, som nå sitter fanget i Israel.

image: Hamas og Abbas danner regjering