Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hamas og Islamsk hellig krig enige om våpenhvile

JDe ytterliggående palestinske organisasjonene er enige om å inngå en tre måneders våpenhvile med Israel, ifølge avisa Ha'aretz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonene skal imidlertid ennå ikke ha gitt de palestinske selvstyremyndighetene (PA) en formell godkjenning av avtalen. Årsaken skal være at palestinerne ønsker å utsette offentliggjøringen av våpenhvilen til president George W. Bushs sikkerhetsrådgiver kommer til Midtøsten i helga, skriver avisa.

Den palestinske selvstyremyndigheten har villet ha en våpenhvileavtale klar før de igjen tar over ansvaret for sikkerheten på Gazastripen og deler av Vestbredden.

Onsdag ble enigheten om våpenhvileavtalen lekket til TV-kanalen CNN, noe som tvang Hamas-lederen Abdel Aziz al-Rantissi til å avvise at en avtale allerede er inngått.

- Vi kjenner ikke til disse meldingene. Vi er fortsatt i en prosess med å rådføre oss med bevegelsen. Hver gang vi nærmer oss en avgjørelse, slakter Israel flere av våre folk, sier Rantissi.

Men alle andre Hamas-talsmenn i Gaza by bekreftet senere overfor Ha'aretz at det er enighet om en våpenhvile.

En høytstående palestinsk tjenestemann sier til CNN at en tre måneders våpenhvileavtale er undertegnet i Syria av de tre gruppene Islamsk hellig krig, Hamas og Al-Aqsa-brigadene. Den fengslede palestinske lederen Marwan Barghouti skal ha signert avtalen på vegne av Yasser Arafats Fatah-bevegelse, ifølge Ha'aretz.

I avtalen går de militante palestinske gruppene med på en tre måneders våpenhvile, både i de palestinske områdene og i Israel, mot at Israel stanser de målrettede likvideringene av gruppenes medlemmer og raidene mot de palestinske områdene, sier en anonym kilde til avisa.

Avtalen inneholder også et krav om at fengslede palestinere settes fri, uten at det er satt noen tidsfrist.

Omtrent samtidig som CNN meldte om våpenhvileavtalen onsdag kveld ble fire palestinere drept i flere israelske angrep på Gazastripen, ifølge øyenvitner og palestinske sykehuskilder.

To palestinere, en mann og en kvinne, ble drept da israelske helikoptre skjøt med raketter mot to palestinske biler øst for byen Khan Yunis på Gazastripen. En militant Hamas-aktivist, som var passasjer i en av bilene, ble hardt såret og måtte amputere det ene benet, ifølge palestinske sykehuskilder.

To andre Hamas-aktivister ble skutt og drept i en skuddveksling med israelske soldater, da de var i ferd med å gjennomføre et raid mot en israelsk utpost nær Beit Hanoun på Gazastripen.

(NTB)