INGEN HVILE: Til tross for FN-resolusjonen fortsetter kampene for fullt i Gaza. Foto: Mahmud Hams/Scanpix
INGEN HVILE: Til tross for FN-resolusjonen fortsetter kampene for fullt i Gaza. Foto: Mahmud Hams/ScanpixVis mer

Hamas og Israel avviser FN

Sikkerhetsrådet krever en øyeblikkelig våpenhvile på Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Israel og den palestinske organisasjonen Hamas avviser resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd som krever en øyeblikkelig våpenhvile på Gazastripen.

Resolusjon 1860 ble vedtatt i FN-hovedkvarteret natt til fredag. USA stilte seg ikke helhjertet bak resolusjonen og avsto derfor fra å stemme.

De 14 andre medlemslandene i Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen, som krever en umiddelbar stans i krigshandlingene på Gazastripen og deretter full israelsk tilbaketrekning fra området.

Den to uker lange krigen har kostet omkring 800 palestinere og 14 israelere livet. Over 3.000 mennesker er såret.

- Ikke i vår interesse

Flere Hamas-representanter avviste fredag FN-resolusjonen.

- Denne resolusjonen passer oss ikke fordi den verken er i vår eller det palestinske folkets interesse, sa Raafat Morra, en Hamas-tjenestemann i Libanon.

- Resolusjonen tar ikke opp Israels aggresjon mot det palestinske folket på en klar måte. Den krever ikke opphevelse av beleiringen av Gaza, og den krever ikke åpning av grenseovergangene til området. Resolusjonen tjener okkupantens interesser, tilføyde Morra.

Israels statsminister Ehud Olmert sa at fortsatte palestinske rakettangrep viser at resolusjonen ikke kan fungere, og at hæren vil fortsette med å beskytte landets borgere.

Olmerts talsmann Mark Regev ville ikke si om Israels sikkerhetskabinett fredag hadde vedtatt å utvide operasjonene på Gazastripen.

- Jeg kan ikke gå inn på operasjonelle detaljer. Det militære presset på Hamas fortsetter, sa han.

Ifølge Regev hadde Hamas skutt 30 raketter mot Israel fredag.

Nye Kairo-samtaler

Hamas sender en delegasjon som også har med representanter fra Gazastripen, til forhandlinger i Kairo lørdag, opplyser Hamas nestleder Mussa Abu Marzuk.

Ifølge Marzuk vil delegasjonen be om avklaring på punkter i planen som Egypts president Hosni Mubarak har lagt fram.

Regev sier samtalene med Egypt om en våpenhvile fortsetter, men ville ikke si når.

USA klargjorde i FN at man satser på forhandlingene i Egypt.

- Årsaken til at vi avsto fra å stemme, er at vi ønsker å se utfallet av meklingsforsøkene til Egypts president Hosni Mubarak, sier utenriksminister Condoleezza Rice.

Hvordan samtalene går, er foreløpig uklart, men en europeisk diplomat er pessimistisk:

- Våpenhvilesamtalene beveger seg ingen steder for øyeblikket. Det er en voksende følelse av at den fransk-egyptiske planen ikke vil fungere.

Håp om fredsavtale

I tillegg til våpenhvile og påfølgende israelsk retrett, blir det i resolusjonen også fremsatt krav om full og uhindret distribusjon av humanitær hjelp på Gazastripen, inkludert mat, drivstoff og medisiner.

Behovet for å stanse våpentilførselen til Gazastripen blir også understreket, samtidig som det uttrykkes håp om at en våpenhvile kan føre til reelle fredsforhandlinger og en endelig tostatsløsning.

Utenriksministrene fra Frankrike, Storbritannia og USA har de fire siste dagene vært i forhandlinger med utenriksministrene fra flere arabiske land og lederen i Den arabiske liga om hvordan FNs sikkerhetsråd skal gripe saken an.

De vestlige landene ønsket i utgangspunktet en uttalelse om konflikten, som ikke veier like tungt som en resolusjon, noe de arabiske landene arbeidet for.

Tidligere torsdag la Frankrike, Storbritannia og USA fram et utkast til FN-resolusjon for de arabiske landene. Utkastet var en revidert versjon av et forslag som de arabiske landene først la fram.

(NTB)