Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas ønsker våpenhvile

Det gjør Israel og, men kampene fortsetter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Både Hamas og Israel sier lørdag at de ønsker å gjeninnføre våpenhvile i Midtøsten, samtidig som kampene på Gaza går inn i sin tredje uke.

Israelske tropper og militante palestinere har i dag støtt sammen i kraftige skuddvekslinger øst for Gaza by, og israelske bulldozere har lett etter og ødelagt militsens underjordiske tunneller. Også styrkene i sør fortsetter offensiven.

Israel ønsker våpenhvile

For de som ønsker ro i regionen, kom det lørdag tre gode meldinger. Israel opplyste lørdag morgen at de nå har trukket seg ut av det nordlige Gaza, etter to dager med intensive kamper som har tatt livet av minst 30 palestinere og én israelsk soldat.

Deretter sa den israelske sikkerhetsministeren Ofir Pinez-Paz på israelsk radio at regjeringen har et mål om å oppnå våpenhvile med palestinerne - forutsatt at den kidnappede soldaten Gilad Shalit frigis av de palestinske militante gruppene som holder ham fanget. 

Våpenhvile ble lørdag formiddag ført opp som Israels mål nummer tre for offensiven. Til nå har myndighetene opplyst at løslatelse av Shalit og stans i palestinernes rakettangrep mot Israel er det eneste de ønsker å oppnå.

- Vi har et sterkt ønske om endre spillets regler, sa Pinez-Paz.

- Kommer vi til et punkt der det ikke lenger utføres kidnappinger, rakettangrep, bygges tunneller eller utførs angrep på våre territorier, må vi også gjengjelde roen, sier ministeren.

ØNSKER VÅPENHVILE: Både Hamas og Israel sier de ønsker våpenhvile, men kampene fortsetter. Her forlater israelske tropper områder nord i Gaza, mens kampene i sør og øst fortsetter. Foto: AP
ØNSKER VÅPENHVILE: Både Hamas og Israel sier de ønsker våpenhvile, men kampene fortsetter. Her forlater israelske tropper områder nord i Gaza, mens kampene i sør og øst fortsetter. Foto: AP Vis mer

Hamas vil gjenopprette roen
Lørdag ettermiddag opplyste Hamas at også de ønsker å gjenopprette våpenhvile med Israel.

- Vil vi ut av den nåværende krisen, er det nødvendig å gjenopprette roen, med grunnlag i gjensidig stans i alle militære operasjoner, sier Ghazi Hamad, talsmann for den palestinske regjeringen i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hamad ber Israel om å starte forhandlinger med de militante gruppene som holder soldaten fanget, noe Israel har uttalt at de ikke kommer til å gjøre. Myndighetene har imidlertid åpnet for et kompromiss, der soldaten løslates umiddelbart og Israel senere løslater noen palestinske fanger som en gest.

image: Hamas ønsker våpenhvile