Hamas på sjarmoffensiv

Kommer til Oslo i mai, men får ikke treffe Jonas Gahr Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksdepartementet vil møte to representanter for Hamas når de kommer til Oslo 15. mai, skriver Avisenes Nyhetsbyrå ifølge Dagsavisen.

Betente problemstillinger

Salah Mohammed El-Bardawil og Mohammed el-Rantisi, talsmenn for majoritetsblokken i den palestinske nasjonalforsamlingen, er invitert av Palestinakomiteen i Oslo. UD stiller seg positive til å diskutere blant annet kravene som blir stilt fra Hamas til det internasjonale samfunnet.

- Det er naturlig at vi tar opp kravene vi har stilt før, blant annet om å ta avstand fra terror og anerkjennelse av Israels rett til å eksistere. Men vi vil også høre på hva utsendingene fra Hamas har å si, sier informasjonsrådgiver Rune Bjåstad i UD til ANB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har fått kraftig kritikk fra både politikere i de rødgrønne partiene og fra Midtøsten-eksperter etter at han for en drøy uke siden besluttet å fryse den direkte pengestøtten til den ferske Hamas-regjeringen. Det vil være et sentralt tema for Palestinakomiteen når Hamas nå etter alt å dømme får møte UD-representanter ansikt til ansikt.- Hamas er demokratisk valgt. Det er galt av Vesten å snu ryggen til den nye regjeringen når vestlige land som USA selv presset gjennom valget, mener Ingrid Hindahl Natvig, som leder komiteen i Oslo, ifølge ANB.

- Hamas må endre synspunkter

Møtet med UD er ifølge nyhetsbyrået planlagt å foregå på embedsnivå, noe som i så fall betyr at palestinerne ikke får møte noen av de norske statsrådene.

El-Bardawil og al-Rantisi skal også besøke Frankrike, Østerrike, Sverige og Italia på sin rundreise i Europa. 26. april kommer den langt mindre omstridte palestinske presidenten Mahmoud Abbas på norgesbesøk.

PROVOSERER: Den Hamas-ledede palestinske regjeringen med statsminister Ismail Haniyeh i spissen kaller selvmordsangrep på Israel for legalt selvforsvar. Her i en protestmarsj tidligere i uka mot kutt i pengestøtten til Hamas. Foto: SCANPIX/REUTERS
PROVOSERER: Den Hamas-ledede palestinske regjeringen med statsminister Ismail Haniyeh i spissen kaller selvmordsangrep på Israel for legalt selvforsvar. Her i en protestmarsj tidligere i uka mot kutt i pengestøtten til Hamas. Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Selvforsvar

Forholdet mellom de toneangivende vestlige landene og Hamas-regjeringen har vært spent etter det demokratiske valget, en situasjon som ikke ble mindre komplisert i går. En palestinsk selvmordsbomer fra Islamsk hellig krig drepte ni og skadet flere titalls mennesker ved et gatekjøkken i Tel Aviv. Angrepet er det verste på over ett år.

Talspersoner for Hamas-regjeringen uttalte kort tid etter at bomben var en legitim selvforsvarshandling som måtte forventes som følge av Israels kriminelle handlinger mot palestinere. Det gikk ikke upåaktet hen.

Israels FN-ambassadør Dan Gillerman knyttet uttalelsene til nylige utsagn fra Syria og Iran.

- Dette er tydelige krigserklæringer, og jeg oppfordrer alle til å lytte nøye og ta dem på deres ord, sier han ifølge nyhetsbyrået AP.

Statsminister Ehud Olmert har i dag kalt inn regjeringsmedlemmene for å avgjøre hvordan Israel skal svare på mandagens selvmordsaksjon.

Hamas på sjarmoffensiv