Hamas-regjeringen har gått av

Baner vei for koalisjonsregjering med erkerival Fatah. USA protesterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas-regjeringen med statsminister Ismail Haniyeh i spissen, gikk av i dag for å bane vei for en koalisjonsregjering med deres hardeste politiske motstandere i Fatah, melder nyhetsbyrået AP.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fra Fatah ga sin velsignelse til regjeringens avgang til tross for det hans rådgivere sa var en advarsel fra USA om at Washington ikke ville samarbeide med en den nye koalisjonsregjeringen.

Det var etter måneder med forhandlinger at Hamas skulle gå av slik at Abbas kunne be Haniyeh om å forme en Hamas-Fatah-regjering innen fem uker. Denne regjeringen må respektere internasjonale avtaler, noe som implisitt betyr anerkjennelse av staten Israel. Det internasjonale samfunnet må derimot vente lenge på en eksplisitt anerkjennelse fra Hamas.

Anerkjenner ikke Israel

I forrige uke ble det arrangert Hamas-Fatah-samataler i Saudi Arabia. Under disse samtalene greide ikke Abbas å få Hamas til å si at de vil anerkjenne staten Israel. I stedet måtte Abbas slå seg til ro med et vagt løfte om at Hamas vil respektere tidligere inngåtte avtaler med Israel.

Det internasjonale samfunnet har stilt krav om at Hamas må anerkjenne Israel. Dette har satt Abbas i en vanskelig situasjon. For hadde han nektet å samarbeide med Hamas, ville han blitt sett på som en forræder av folket, regjeringen ville bli stadig mer ineffektiv, og den sekteriske volden mellom politiske grupperingen i gatene hadde økt. Siden mai har flere enn 130 palestinere blitt drept i voldelige konflikter mellom Hamas- og Fatah-tilhengere.

I flere måneder har Abbas jobbet for å få til en koalisjon med Hamas, for slik å sette en stopper for Vestens økonomiske boikott av den Hamas-ledede regjeringen. Boikotten har rammet det palestinske folk hardt.

USA misfornøyd

SKAL SAMARBEIDE: Til tross for protester fra USA, danner de palestinske politiske rivalene koalisjonsregjering. Foto: SCANPIX
SKAL SAMARBEIDE: Til tross for protester fra USA, danner de palestinske politiske rivalene koalisjonsregjering. Foto: SCANPIX Vis mer

Etter konferansen i Saudi Arabia gikk Israel og USA ut og sa at de forventer at en palestinsk regjering skal imøtekomme kravet fra det internasjonale samfunnet om anerkjennelse av Israel. Og senest onsdag fikk Abbas telefon fra amerikanske styresmakter, som sa at den nye regjeringens plattform ikke var tilfredsstillende. USA gjorde det klart at de ikke ønsker å ha noe å gjøre med noen av medlemmene av den nye koalisjonsregjeringen.

I dag vil ikke myndighetenes talsperson i Washington, Sean McCormack bekrefte rapportene om en mulig amerikansk boikott også av denne regjeringen. I stedet sier McCormack at USA ikke vil dømme en palestinsk regjering før den i det hele tatt er formet, og at de vil følge regjeringens prestasjon med argusøyne.