Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas reklamerer med strandbilder fra Gaza

Og snart åpner luksuriøst kjøpesenter, skriver arabisk journalist.

FOLKELIV: Palestinere på Gazastripa nyter strandlivet. Norske UD mener at det ikke lenger er noen humanitær krise på Gazastripa, dermed er Israels blokade ikke ulovlig. Bildene av strandlivet i Gaza brukes av Hamas for å vise at situasjonen ikke er så ille under deres styre. Foto: EPA/ALI ALI/SCANPIX
FOLKELIV: Palestinere på Gazastripa nyter strandlivet. Norske UD mener at det ikke lenger er noen humanitær krise på Gazastripa, dermed er Israels blokade ikke ulovlig. Bildene av strandlivet i Gaza brukes av Hamas for å vise at situasjonen ikke er så ille under deres styre. Foto: EPA/ALI ALI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny flotilje med humanitær hjelp forsøker å bryte Israels blokade av Gazastripa.

Båtene ligger nå fast i Tyrkia og Hellas, der de blir hindret av det de mener er sabotasje mot båtene, samt at de lokale myndighetene nekter dem å dra ut fra land når målet er å bryte Gaza-blokaden.

Samtidig er nå flere og flere kritiske til hele ideen bak prosjektet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener at Israels blokade av Gaza ikke er folkerettsstridig, siden det ikke lenger er noen humanitær krise på Gazastripa.

- Vi mener at en blokade som fører til lidelser og humanitær krise for befolkningen, er i strid med folkeretten, men så er spørsmålet om det er slik i dag. Varetilgangen har økt, og situasjonen er blitt bedre, men blokaden er fortsatt uakseptabel, sa Støre til NTB i går.

- Åpner luksuskjøpesenter Den israelsk-arabiske journalisten Khaled Abu Toameh, som blant annet er Jerusalem Posts korrespondent på Gazastripa, skriver i en blogg at aktivistene heller burde levert nødhjelpen sin til syriske flyktninger på grensa mellom Syria og Tyrkia. Der er det nå tusenvis av mennesker i nød som har flyktet fra Bashir Assads undertrykking.

Abu Toameh skriver at situasjonen på Gazastripa ikke er «veldig bra», men at den aldri har vært bedre enn den er nå. Han sier at det alltid har vært fattigdom i området, der 80 prosent av befolkningen er avhengig av hjelp fra FN og dusinvis av internasjonale hjelpeprogrammer.

GRILLSPYD: Stranda er et av de store samlingsstedene på Gazastripa. Norske palestinavenner som deltar i flotiljen som utfordrer den israelske blokaden mener at det fortsatt er en humanitær krise, og hvis det ikke lenger er en krisesituasjon er det på grunn av presset fra flotiljen. Foto: REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX
GRILLSPYD: Stranda er et av de store samlingsstedene på Gazastripa. Norske palestinavenner som deltar i flotiljen som utfordrer den israelske blokaden mener at det fortsatt er en humanitær krise, og hvis det ikke lenger er en krisesituasjon er det på grunn av presset fra flotiljen. Foto: REUTERS/ Ibraheem Abu Mustafa/SCANPIX Vis mer

- Situasjonen var ikke bra da Egypt var der (fram til 1967), den var ikke bra etter at Israel okkuperte i 1967, heller ikke da PLO tok over kontrollen i 1994 eller under Hamas i dag har situasjonen vært bra, skriver han i bloggposten.

Som et eksempel på hvordan situasjonen har bedret seg, skriver han følgende:

- Om noen uker åpner det største palestinske kjøpesenteret sine dører på Gazastripa. De kommer til å tilby en rekke tjenester, blant annet kinoer, moderne kaffebarer og luksusbutikker med merker som Armani, Ralph Lauren, Polo, Tommy Hilfiger og Nautica.

- Ifølge palestinere som bor på Gazastripa, er det ingen mangel på nødvendige matvarer. Det er periodevis mangel på medisiner, men grunnen til dette er ofte maktkampen mellom Hamas og Fatah. Fatah, som styrer på Vestbredden, holder tilbake medisiner, for å straffe Hamas-regjeringen på Gazastripa, skriver Abi Toameh i bloggen sin.

Hamas-bilder viser idyll Han lenker også til strandbilder som er publisert på en Hamas-nettside, som viser palestinere som bader, spiser grillspyd og koser seg på strendene.

- Disse bildene er ikke publisert av jødiske fotografer eller en naiv vestlig reporter som tilfeldigvis var på Gazastripa sist uke. Bildene er publisert på en nettside tilknyttet Hamas som et forsøk på å vise at situasjonen i Gaza ikke er så ille som folk tror, skriver journalisten.

Abi Toameh mener Gaza-aktivistene ikke burde utfordre Israels blokade, men heller utfordret egyptiske myndigheter.

FAKSIMILE: Paltimes.net har publisert disse bildene fra Gaza under overskriften «Bilder av palestinere på Gaza-stranda».
FAKSIMILE: Paltimes.net har publisert disse bildene fra Gaza under overskriften «Bilder av palestinere på Gaza-stranda». Vis mer

- Hvorfor sender de ikke den humanitære hjelpen over Rafah-grensa fra Egypt? Hvorfor protesterer de ikke mot Egypts gjentatte begrensninger på palestinernes bevegelsesfrihet? Hvorfor nekter de nye styresmaktene i Egypt at det kommer inn humanitær hjelp til Gaza-stripa? spør den arabisk-israelske journalisten.

Espen Goffeng i Palestinakomiteen, som var med på både fjorårets og årets flotilje, skrev følgende 23. juni:

- Statssekretær Espen Barth Eide har i etterkant av sitt møte med den Israelske viseutenriksminister Danny Ayalon, uttrykt at det ikke lenger er noen humanitær krise i Gaza, og at flåten ikke er nødvendig. Om han formulerte dette selv eller gjentok Ayalons analyse, vites ikke. Igjen vil vi, med all mulig respekt, være meget uenig. Hvis det i det hele tatt skulle stemme at det ikke lenger er en humanitær krise i Gaza, er dette en direkte konsekvens av flåtebevegelsen, ikke Barth Eides eller andres møter med Ayalon eller noen andre i Israel, skrev Goffeng.

KRITISK TIL UD: Espen Goffeng i Ship to Gaza er kritisk til at det norske utenriksdepartementet avviser at det er en humanitær krise på Gazastripa. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KRITISK TIL UD: Espen Goffeng i Ship to Gaza er kritisk til at det norske utenriksdepartementet avviser at det er en humanitær krise på Gazastripa. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer