Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas roper på hevn

Over 60.000 rasende palestinere lovte lørdag hevn mot Israel etter drapet på en ledende Hamas-aktivist. Israel forsvarer drapet på mannen som var etterlyst for en rekke terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Jenin, hjembyen til Hamas' drepte militære leder Mahmoud Abu Hanoud, deltok om lag 50.000 palestinere i begravelsesfølget, mens 10.000 tok del i en demonstrasjon i Gaza by.

I Jenin, som ligger lengst nord på den okkuperte Vestbredden, krevde de sørgende at Hamas' militære gren, Izz el-Deen al-Qassam, gjør klar nye bilbomber til bruk i attentater i Israel.

I Gaza, der mange av demonstrantene var maskerte og skjøt med automatgevær i været, lovte den ekstreme Hamas-bevegelsen i en erklæring hard og snarlig hevn mot Israel, gjerne i sentrum av Tel Aviv.

Biler med høyttalere på taket kjørte rundt med oppfordring til befolkningen i Rafah og den store flyktningleiren Khan Yunis til å gå til tre dagers generalstreik for å markere Hanouds død.

Hanoud ble drept da et israelsk kamphelikopter skjøt minst fem raketter mot bilen han satt i utenfor Nablus. Hans bror og hans nærmeste assistent ble også drept i attentatet, som etterlot bilen som en forvridd haug med svidd stål.

Forsvarer drapet

Men Israel forsvarte drapet på Hanoud, som var en av de mest ettersøkte palestinske militante. To ganger før har israelerne forsøkt å få has på ham.

Israel anklager ham for å ha stått bak to av de verste terrorangrepene i Israel i år - attentatet mot et diskotek i Tel Aviv der 21 unge ble drept, og et attentat i Jerusalem i august, der 15 mennesker døde.

I en erklæring sent fredag kveld fra statsminister Ariel Sharons kontor het det at Hanoud var delaktig i en lang rekke bombeangrep mot israelske borgere, og at han de siste dagene planla nye angrep.

En talsmann for Sharon, Avi Pazner, sa at drapet på Hanoud var en av Israels største suksesser i kampen mot terrorismen, og at mange liv er reddet fordi han nå er død.

- Hanoud var en mesterterrorist som lenge har vært ettersøkt av oss. De palestinske selvstyremyndighetene burde ha arrestert ham for lengst. Dessverre gjorde de ikke det, og vi måtte gjøre jobben selv, sa Pazner.

Utenriksminister Shimon Peres kalte drapet «par excellence, legitimt selvforsvar».

Israel blir utsatt for hard kritikk, også fra USA, for politikken med å ta livet av palestinere som mistenkes for å ha utført eller å ville utføre terrorangrep. Siden det palestinske opprøret tok til i september i fjor, er minst 60 palestinske militante drept i slike israelske angrep.

Amerikansk fredsinitiativ

Drapet på Hanoud bidrar ikke til at situasjonen blir mindre komplisert for de to amerikanske utsendingene, viseutenriksminister William Burns og tidligere general Anthony Zinni, som mandag innleder en rundreise i regionen.

Palestinernes informasjonsminister Yasser Abed Rabbo beskyldte lørdag Israel for å undergrave det amerikanske fredsinitiativet.

USA ønsker ro i Midtøsten for å sikre støtte fra de arabiske landene i anstrengelsene for å få tak i Osama bin Laden, som mistenkes for å stå bak terrorangrepene i USA 11. september.

Blodig dag

Lørdag deltok også 4.000 palestinere i begravelsen til to palestinere som ble drept i nærheten av Nablus av en eksplosjon. Det er fortsatt uklart om de prøvde å bygge en bombe, eller om de kom borti en ueksplodert israelsk granat.

Fredag ble en av de blodigste dagene på lenge i de palestinske områdene, med til sammen sju drepte. En kvinne ble drept da israelske soldater skjøt mot bilen hun kjørte i på Gazastripen, og en tenåring ble drept og fem såret mens de deltok i begravelsen til fem barn som ble drept i en eksplosjon i Khan Yunis.

Ifølge israelsk presse ble barna, som var i alderen seks til 14 år og fra samme familie, drept fordi de snublet over en felle som israelske spesialstyrker hadde lagt for palestinske militante.

BEGRAVET: Hamas-lederen Mahmoud Abu Hanoud ble drept i går, og begravet i dag. 60000 mennesker fulgte gravferden. Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart