RAMMET AV ANGREP: Innbyggere i Gaza ser ødeleggelsene etter et israelsk luftangrep mot flyktningeleiren Khan Younis Refugee Camp. Angrepet var det første siden partene inngikk en våpenhvile for seks måneder siden. Foto: Scanpix/AP
RAMMET AV ANGREP: Innbyggere i Gaza ser ødeleggelsene etter et israelsk luftangrep mot flyktningeleiren Khan Younis Refugee Camp. Angrepet var det første siden partene inngikk en våpenhvile for seks måneder siden. Foto: Scanpix/APVis mer

Hamas skyter raketter mot Israel

Våpenhvilen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter seks måneder er våpenhvilen mellom Hamas og Israel over, kunngjorde Hamas i morges. Kort tid etter skjøt palestinere på Gazastripen to raketter mot Israel.

Rakettene gjorde ingen skade, verken på mennesker eller materiell, opplyser en talskvinne for den israelske hæren.

I dagens uttalelse sier Hamas at våpenhvilen ikke vil bli fornyet med det første.
«Roen mellom oss og den sionistiske fienden har er over og vil ikke bli fornyet som et resultat av okkupantens fornektelse av de grunnleggende forutsetningene og forpliktelsene», skriver de i en melding på sin hjemmeside.  

- Ønsker våpenhvile
Hamas og andre militante grupperinger i Gaza sier de er klare for en militær opptrapping fra israelsk side. Qassam-brigaden sier ethvert israelsk angrep «vil åpne kampens dører på vidt gap og vil bli møtt med en smertefull reaksjon fra vår side».

Hamas truer imidlertid ikke med en umiddlebar opptrapping av kampene mot Israel.

Den israelske regjeringen hevder den ønsker at våpenhvilen fortsetter.

- Vi mener hvilen er i begge parters interesse og vi ønsker at den fortetter. Hvis Hamas velger vold framfor våpenhvile, rakettskyting framfor muligheten for å bedre situasjonen i Gaza. Da må en spørre seg om Hamas tenker på folkets beste eller om det er utenlandske interesser involvert, sier utenrikspolitiske talsmann Yigal Palmor til SkyNews.

Israel sier de er villige til å overholde våpenhvilen, men at «hver rakett som skytes opp er et direkte brudd på avtalen og kan ikke bli tolerert».

Men Israel har selv brutt en rekke av forutsetningene for våpenhvilen og har blant annet flere ganger innført blokade av Gaza. Dermed har flyktningene vært avskåret fra livsnødvendig nødhjelp.

Måtte stanse nødhjelp
EU gikk i går ut og krever en umiddelbar stans i både rakettoppskytingene fra Gaza og den israelske invasjonen. Israel har bare ved få anledninger åpnet grensen for forsyninger og nødhjelp til flyktningene i Gaza. Noe de lovet å gjøre i våpenhvilen.

Israels luftforsvar angrep torsdag to mål på Gazastripen. Angrepene nord og sør i området kom etter at den radikale palestinske gruppen Islamsk hellig krig skjøt minst fire raketter og fire bombekastergranater mot mål i Israel.

De fleste av palestinerne på Gazastripen lider under israelsk blokade. FNs organisasjon for hjelp til palestinerne UNRWA varslet torsdag at organisasjonens lagre av mel er tomme, slik at både de regelmessige leveransene og nødleveranser må stanses.

Det er tredje gang siden tidlig i november at UNRWA må stanse leveransene. De to foregående gangene varte stansen i flere dager, opplyste organisasjonens talsmann Sami Mshasha til nyhetsbyrået DPA.