Hamas slår tilbake mot USA

Diplomatisk besøk i Russland er et gjennombrudd for palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En gruppe fra det militante Hamas-partiet er for tida på diplomatisk besøk i Russland. Hamas vant det palestinske valget overlegent og møtte sterke reaksjoner fra det internasjonale samfunnet. Spesielt USA oppfordret til boikott for å isolere palestinerne og tvinge Hamas til å legge ned våpnene og å anerkjenne Israel som stat.

- USA prøvde å sette oss i en politisk klemme. Dette besøket i Moskva er et viktig gjennombrudd mot USAs forsøk på å isolere oss, sier Mohammed Nazzal, en av Hamas utsendte, til AFP.

Han sier videre at Hamas ser fram til å fortsette de gode relasjonenen med Russland.

USA, FN og EU sier nei

Delegasjonene har møtt politikere og religiøse ledere i Russland. I går møtte de russiske muslimer og deltok i bønnen i Moskvas største moské.

Hamas politiske leder Khaled Meshaal hyllet Russland for å ønske gode, åpne forbindelser til den muslimske verden.

- Vi har hatt konstruktive samtaler. Jeg er veldig glad for russernes åpenhet og vilje til dialog med muslimene i verden, sier Meshaal.

Russland er det eneste av de fire fredsmeklerne for midt-Østen som har hatt samtaler med Hamas etter valgseieren.

De tre andre, USA, FN og EU mener Hamas er en terroristorganisasjon og nekter å samarbeide med partiet, som har utført flere hundre selvmordsaksjoner mot Israel.

Arabisk støtte

Men den arabiske verden støtter Hamas. Flere utenriksministere i regionen har gitt ut en resolusjon der de oppfordrer andre land til ikke å innføre strenge restriksjoner på Hamas-regjeringen. Arab League oppfordrer vesten til å respektere viljen til det palestinske folk som stemte Hamas inn i regjeringskontorene.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, oppfordrer Hamas til å utvikle seg til et politisk parti.

- Jeg tror ikke Hamas har en seriøs framtid med samarbeid med omverden hvis de ikke forandrer seg, sier Lavrov.

Han understreker at de har hatt åpne og gode samtaler med Hamas, selv om Khaled Meshaal fastholder at Israel må trekke seg ut av territoriet som de okkuperte i 1967 hvis de ønsker fred.

DIALOG: I motsetning til USA og EU har Russland åpnet for dialog med Hamas. Her er Hamas-leder Khaled Meshaal (t.v.) i samtale med muslimenes leder Ravil Gainutdin i en moské i Moskva.