Hamas til Moskva

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tre uker før det palestinske valget besluttet den norske regjeringen å forholde seg til FNs liste over terrororganisasjoner, og ikke lenger EUs liste. Hamas er utpekt som en terrororganisasjon av USA og EU, men ikke av FN. Dette linjeskiftet plasserer formelt Norge på linje med Russland som kan velge å føre samtaler med Hamas.

• I sin utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget på onsdag sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at regjeringen respekterer resultatet av demokratiske prosesser og advarte mot å drive fram kompromissløse holdninger ved å stille absolutte krav. Norges krav er at partene, både Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten, må akseptere tidligere inngåtte avtaler, FN-resolusjoner og veikartet for fred. Gahr Støre tok avstand fra ensidige tiltak og erklærte at Israels bygging av separasjonsmuren bryter med folkeretten.

• Fredag protesterte Israels utenriksminister Tzipi Livni kraftig mot at Russlands president Vladimir Putin, åpner for å invitere lederne i Hamas til Moskva for å ha samtaler med dem der. Putin understreker at Russland ikke betrakter Hamas som en terrororganisasjon. I Det hvite hus sier talsmannen til president Bush at Putins invitasjon er et lite positivt bidrag. Israel og USA krever at Hamas som vant det palestinske valget med klar margin over rivalen al Fatah, skal anerkjenne Israel, avvæpne sine aktivister og ta avstand fra voldsbruk før det kan etableres kontakt. Hamas avviser å forhandle under press.

• Den spente situasjonen etter valget, mens Hamas forbereder sin regjeringsdannelse, er blitt trappet opp ved at Israels fungerende statsminister, Ehud Olmert, har varslet at Israel vil annektere hele Jordan-dalen og derved omringe det som da ikke kan bli en palestinsk stat, bare en inngjerdet enklave.

• Utenriksminister Gahr Støres krav om at partene må respektere inngåtte avtaler er rimelig og fornuftig, og retter seg både mot Israels planer om annektering av mer palestinsk land, og mot Hamas program som krever oppløsning av staten Israel. Gapet mellom partene er stort, og bare samtaler og forhandlinger kan gi håp om at det kan bygges bru. De samtalene kan gjerne starte i Moskva.