SIVILE LIDER: En skadd palestinsk gutt fraktes til sykehus i Beit Lahiya i nordre Gaza etter et israelsk angrep i går. Foto: FADI ADWAN/AP/SCANPIX
SIVILE LIDER: En skadd palestinsk gutt fraktes til sykehus i Beit Lahiya i nordre Gaza etter et israelsk angrep i går. Foto: FADI ADWAN/AP/SCANPIXVis mer

Hamas til samtaler i Egypt

Kommer til landet samtidig som Sarkozy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hamas sender en forhandlingsdelegasjon til Egypt seinere i dag, uttaler en talmann ifølge Reuters. Dette er det første diplomatiske framstøtet fra den palestinske organisasjonen siden den israelske offensiven på Gazastripen startet for ti dager siden.

Ifølge talsmannen, Ayman Taha, kommer reisen som et svar på en invitasjon fra egyptiske myndigheter. En annen talsmann uttalte på fredag at Egypt hadde tatt kontakt med Hamas for å prøve å få i stand en fredsavtale.

Det er ikke kjent hvem som vil utgjøre Hamas' delegasjon, ei heller om de kommer fra Gaza eller andre områder. Det er heller ikke bekreftet om en israelsk delegasjon vil møte opp.

Lit til Sarkozy
Hamas-besøket kommer samtidig med at Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer til Egypt som ledd i hans bestrebelser på å få partene til å inngå en våpenhvile. Presidenten, som gikk av som EU-formann ved nyttår, har europeiske statsledere i ryggen når han ankommer Kairo.

Sarkozy uttalte imidlertid i går at Hamas må bære en stor del av skylden for Gaza-innbyggernes lidelser, og at de må stoppe rakettangrepene inn i Israel straks, skriver den israelske avisa Ha'aretz.

Hamas avsluttet i forrige måned en seks måneders våpenhvile med Israel ved å skyte et stort antall raketter mot byer og bosettinger på den israelske siden av grensa. Ifølge CNN avfyrte Hamas 40 raketter bare i går.

REAKSJONER: Aksjonister under en demonstrasjon i Anaheim i California sier klart fra hva de mener om den israelske offensiven. Foto: JEWEL SAMAD/AFP/SCANPIX
REAKSJONER: Aksjonister under en demonstrasjon i Anaheim i California sier klart fra hva de mener om den israelske offensiven. Foto: JEWEL SAMAD/AFP/SCANPIX Vis mer

I går gikk israelske bakkestyrker inn i området, omringet Gaza by og delte Gazastripen i to.

Humanitær krise
CNNs kilder anslår at rundt 510 mennesker så langt er drept under den israelske offensiven, og at ca. 2600 er skadd. Den isolerte palestinske enklavens allerede alvorlige humanitære situasjon er kraftig forverret som følge av angrepet; elektrisitet og kommunikasjon er for en stor del nede, og matmangelen vokser for hver dag, skriver AFP.

Grenseovergangene inn til Gaza har vært stengt siden fredag, og det internasjonale presset er stort for å få til en avtale som muliggjør å sende forsyninger inn til de rundt 1,6 millioner innbyggerne på den lille stripen land mellom Israel og Egypt som ble okkupert av førstnevnte under seksdagerskrigen i 1967.

En israelsk militær talsmann avviser imidlertid at det eksisterer noen matmangel på Gazastripen.

- Verdens matvareprogram (WFP) stoppet å sende inn mat fordi lagrene er fulle, sier major Avital Leibovitz til AFP, og undrer seg over hvordan Hamas makter å få raketter fram, men ikke mat.

PÅ VEI: Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer også til Kairo i løpet av dagen, og vil trolig møte Hamas' delegasjon. Mens han satt som formann i EU, markerte presidenten seg som fredsmekler under konflikten i Georgia i fjor, og flere tror han er den eneste som kan utrette noe med partene i den fastlåste konflikten. Foto: CHARLES PLATIAU/AFP/SCANPIX
PÅ VEI: Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer også til Kairo i løpet av dagen, og vil trolig møte Hamas' delegasjon. Mens han satt som formann i EU, markerte presidenten seg som fredsmekler under konflikten i Georgia i fjor, og flere tror han er den eneste som kan utrette noe med partene i den fastlåste konflikten. Foto: CHARLES PLATIAU/AFP/SCANPIX Vis mer

Som svar uttaler WFPs representant Christine van Nieuwenhuyse at lagrene bare er halvfulle, og at maten ikke kan distribueres på grunn av faren for personellet, eller fordi de ligger i militære områder.

Ingen resolusjon
FNs sikkerhetsråd mislyktes natt til i går i å komme fram til en samlet resolusjon med krav om våpenhvile på Gaza, og en skuffet generalsekretær Ban Ki-Moon oppfordrer innstendig Sikkerhetsrådet om å prøve igjen.

Samtidig er presidenten for den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden, Mahmoud Abbas, på vei til New York i samme ærend, og en EU-delegasjon ledet av Tony Blair skal ha samtaler med flere ledere i Midtøsten.

En rekke personer med norsk statsborgerskap er rammet av grensestengingen, men i går kveld kunngjorde norsk UD at 14 av dem er lovet fritt leide ut i grålysningen i dag.

På grunn av sikkerhetssituasjonen, spesielt nå etter bakkeframrykkingen, har de imidlertid bestemt seg for ikke å benytte seg av muligheten. UD håper det vil komme en ny mulighet for de norske statsborgerne seinere i uka.

SØRGER OVER ISRAELSK TAP: Soldater sørger over stabssersjant Dvir Emanueloff, hittil den eneste israelske soldaten som er drept siden bakkeoperasjonen begynte i går. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX
SØRGER OVER ISRAELSK TAP: Soldater sørger over stabssersjant Dvir Emanueloff, hittil den eneste israelske soldaten som er drept siden bakkeoperasjonen begynte i går. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX Vis mer