Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hamas tilbyr ett års våpenhvile

Vil at Israel opphever sin blokade av Gazastripen.

BOMBING: Palestinere samler seg rundt åstedet for et israelsk bombeangrep i flyktningeleiren Rafah på Gaza. 28. desember i fjor. Nå tilbyr Hamas ett års våpenhvile, mot at Israel opphever sin blokade av Gazastripen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Eyad Baba
BOMBING: Palestinere samler seg rundt åstedet for et israelsk bombeangrep i flyktningeleiren Rafah på Gaza. 28. desember i fjor. Nå tilbyr Hamas ett års våpenhvile, mot at Israel opphever sin blokade av Gazastripen. Foto: SCANPIX/AP Photo/Eyad Baba Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kairo (NTB-AP): Hamas tilbyr ett års våpenhvile, mot at Israel opphever sin blokade av Gazastripen.

Det er bevegelsens svar på et israelsk tilbud om en halvannen år lang våpenhvile og delvis åpning av grensene til den palestinske enklaven.

- Ikke endelig

Hamas avviste søndag Israels tilbud, etter å ha blitt orientert om innholdet av egyptiske representanter.

Hamas-utsendingen Ayman Taha fortalte deretter til journalister i Kairo at bevegelsen har framsatt et mottilbud, men understreket at dette ikke er endelig.

- Vi skal nå studere saken på nytt og vil deretter rapportere tilbake til egypterne, sa han til nyhetsbyrået MENA.

Hamas har også tidligere slått fast at de bare vil godta en våpenhvile dersom Israel hever sin blokade av Gazastripen.

Blokaden var også bakgrunn for at bevegelsen nektet å forlenge den eksisterende våpenhvilen da denne utløp 19. desember i fjor.


Samtaler

En delegasjon fra Hamas hadde søndag samtaler med Egypts etterretningssjef Omar Suleiman om våpenhvilens lengde og betingelser, om overvåkingsmekanismer på grensa mellom Egypt og Gazastripen, og om gjenoppbyggingen etter Israels bombing.

- Vi tar imot all hjelp til gjenoppbygging, men godtar ikke at dette blir en politisk sak eller gjenstand for utpressing, sier Taha til MENA.

Ifølge Taha godtar Hamas tyrkiske observatører langs grensa, sammen med europeiske observatører i tråd med en avtale som ble inngått i 2005.

Både Israel og Egypt sluttet seg til avtalen i 2005, der medlemmer av presidentgarden til palestinernes president Mahmoud Abbas fikk i oppdrag å vokte grensa.

Hamas åpner nå for en tilsvarende avtale, under forutsetning av at sikkerhetsstyrkene som vokter grensa består av soldater fra Gazastripen.


(NTB)

 


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media